Η παρούσα κατάσταση της αγοράς εργασίας

Στον «πάγο» παραμένει η αγορά εργασίας λόγω των παρατεταμένων κλαδικών lockdowns και των συνεχιζόμενων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Ενδεικτικό είναι πως τον περασμένο Ιανουάριο δηλώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναστολή σύμβασης εργασίας 642.153 εργαζόμενοι από 163.689 επιχειρήσεις. Σχεδόν οι μισοί, δηλαδή οι 300.073 εργαζόμενοι σε αναστολή, προέρχονται από 59.573 κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, ενώ οι υπόλοιποι 342.080 εργαζόμενοι δηλώθηκαν σε αναστολή από ανοιχτούς αλλά πληττόμενους βάσει ΚΑΔ εργοδότες.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που εμφανίζει ο Ιανουάριος όσον αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας είναι ακριβώς η ίδια με την εικόνα που εμφάνισε και ο περασμένος Δεκέμβριος, όταν είχαν δηλωθεί σε αναστολή 645.054 εργαζόμενοι από 168.199 επιχειρήσεις. Όπως εξηγούν ειδικοί – εργατολόγοι, τα στοιχεία φωτογραφίζουν τον «πάγο» στην αγορά εργασίας, που παραμένει χωρίς σημαντική κινητικότητα έναν χρόνο τώρα.

 

Τι ισχύει για τα μέτρα – πληρωμές στους εργαζόμενους

Αναφορικά με τις υποστηρικτικές πληρωμές, αύριο Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ στους 642.153 εργαζόμενους που δηλώθηκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο. Βάση υπολογισμού είναι τα 534 ευρώ για όσους παρέμειναν σε αναστολή 30 ημέρες εντός Ιανουαρίου. Διαφορετικά θα δοθεί αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο που επέστρεψαν από 18 έως 31 Ιανουαρίου στη δουλειά τους θα λάβουν 303 ευρώ. Για τις δύο εβδομάδες 18-31 Ιανουαρίου θα πρέπει να λάβουν αναλογία του μισθού τους από τον εργοδότη, εφόσον ανακλήθηκε η αναστολή της σύμβασής τους.

Πληρώνεται επίσης η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για τον περασμένο Δεκέμβριο. Δηλαδή, όσοι εργαζόμενοι είχαν μείωση ωραρίου και μισθού έως 50%, επειδή εντάχθηκαν τον Δεκέμβριο στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», πληρώνονται αύριο την αποζημίωση βραχυχρόνιας εργασίας που δικαιούνται από το κράτος, δηλαδή το 60% του μισθού που έχασαν λόγω μείωσης ωραρίου.

Αύριο πληρώνεται επίσης η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο 2020 για τους ενταγμένους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου είχαν πληρωθεί τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους του προγράμματος «Συν-Εργασία» για Οκτώβριο και Νοέμβριο, μετά και τη διαδικασία των διασταυρώσεων, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων για όλους τους μήνες μέχρι και τον Νοέμβριο 2020. Απομένει δηλαδή να πληρωθεί το τελευταίο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους που είχαν ενταχθεί στο «Συν-Εργασία» τον Δεκέμβριο, το οποίο πληρώνεται αύριο.

Αύριο επίσης πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού -με βάση τα 534 ευρώ- για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο που δικαιούνται επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι τη 10η Ιανουαρίου 2021.