Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε απανωτά πισωγυρίσματα από τα Jumbo. Τη μια μέρα ανοίγουν, την επόμενη κλείνουν, μετά ανοίγουν ξανά… 

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Αρχικά, την περασμένη Παρασκευή μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που άλλαζαν για ακόμη μια φορά τα δεδομένα στην αγορά, άνοιξε κανονικά το Σάββατο τα καταστήματά του και πούλαγε με click in shop ρούχα, πατώντας πάνω στις κυβερνητικές εξαγγελίες, ενώ οι πελάτες έπαιρναν κι ό,τι άλλο ήθελαν με click away. Το Σάββατο τα δεδομένα αποσαφηνίστηκαν με ΚΥΑ που προέβλεπε ότι δεν επιτρέπεται να πουλάει με click away.

Τότε ο Α. Βακάκης, αντιδρώντας σπασμωδικά είπε «τα κλείνω όλα», απόφαση που άλλαξε και πάλι στη συνέχεια, με την ανακοίνωση ότι τελικά θα λειτουργεί σε Αττική, Πάτρα και Χαλκίδα με τους περιορισμούς.

Στις κινήσεις των Jumbo προφανώς υπήρξαν διαμαρτυρίες από άλλους σημαντικούς επιχειρηματίες της αγοράς για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς είδαν να καταπατώνται οι κανόνες που ισχύουν για το σύνολο της αγοράς, όπου το δίκαιο είναι να υπάρχει ισονομία. 

Όσοι δε γνωρίζουν το αφεντικό των Jumbo υποστηρίζουν ότι ο Α. Βακάκης με το κλείσιμο των καταστημάτων προσπάθησε να ασκήσει πίεση στην Κυβέρνηση. 

Η Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει αποφασίσει να τηρήσει σκληρή στάση και δεν θα δεχτεί παρεκκλίσεις και εκπτώσεις από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες των λοιμοξιολόγων. Κάπως έτσι οι σύμβουλοι του Βακάκη του υπέδειξαν το ότι θα είναι καλύτερο να κοιτάξουν να προσαρμοστούν τώρα τα καταστήματα στα νέα δεδομένα για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους. 

Από τη μια γιατί η κατάσταση λόγω της πανδημίας δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα και αυτό σημαίνει ότι τα Jumbo μένουν σιγά σιγά εκτός αγοράς και από την άλλη γιατί μια εταιρία που παραμένει κλειστή, ενώ υπάρχει πρόβλεψη μερικής λειτουργίας της, δεν απολαμβάνει των όποιων ευεργετικών μέτρων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.