Επιβεβαιώθηκε το κακό σενάριο. Τα εργαστήρια τεκμηρίωσαν ότι ο ιός που διαχύθηκε στον «Αγιο Ανδρέα» τον Ιανουάριο ήταν μεταλλαγμένη εκδοχή του κορονοϊού της Βρετανίας, που βέβαια είναι άγνωστο πώς έφθασε μέχρι τα μέρη μας.

Αυτή είναι και η εξήγηση της ταχείας διασποράς του ιού σε πρόσωπα που παίρνουν σχολαστικά μέτρα προστασίας (12 γιατροί και νοσηλευτές). Αυτό άλλωστε το ενδεχόμενο συζητείτο ως πιο πιθανό μεταξύ των ανθρώπων του χώρου, ώσπου ήρθαν τα νέα από τα εργαστήρια: «Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε», είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλογου Αννα Μαστοράκου.

Οπως είναι γνωστό, ο μεταλλαγμένος ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και παρουσιάζει υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας σε σχέση με τη «συμβατική» εκδοχή του.

Η πληροφορία προβλημάτισε πολύ τον υγεινομικό κόσμο, γιατί πιθανή διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στην ευρύτερη κοινότητα της περιοχής είναι μια πολύ κακή συνθήκη για τον Φεβρουάριο.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Θεοωρόπουλος, δήλωσε:
«Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκαν τα θετικά κρούσματα στην Α’ Παθολογική μας έκανε εντύπωση η υπερβολικά γρήγορη μεταδοτικότητα του ιού. Άμεσα προχωρήσαμε, παράλληλα με την λήψη μέτρων για τον έλεγχο και περιορισμό της διασποράς, σε έλεγχο για μεταλλάξεις στέλνοντας τα δείγματα για γονοτύπηση σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Αθήνα, όπου και φάνηκε ότι πρόκειται για την βρετανική μετάλλαξη του ιού. Το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση. Αυστηροποιούμε τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα και τονίζουμε την αναγκαιότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού».