Υποκινούμενη από το μίσος της για το Brexit, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αδιαφόρησε για όσα της έλεγαν οι κορυφαίοι σύμβουλοί της για ζητήματα εμπορίου, ώστε να μην επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική “Telegraph”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόεδρος της Κομισιόν, αν και είχε δεχθεί προειδοποιήσεις ότι θα δημιουργούσε μεγάλη αναταραχή, προτίμησε να συνεχίσει, σε αυτό που ένας συνεργάτης της χαρακτήρισε ως “μια ολοένα και πιο εκδικητική” συμπεριφορά έναντι της βρετανικής κυβέρνησης.
Το ρεπορτάζ της “Telegraph” κάνει λόγο για “έξαλλους” Ευρωπαίους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις κατά της Ντερ Λάιεν για τους καταστροφικούς χειρισμούς της επί του ζητήματος, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τις ικανότητές της.
Η απόφασή της -η οποία τελικώς εγκαταλείφθηκε- χωρίς καν να έχει ειδοποιήσει την Ιρλανδία και τη Βρετανία θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιζήμια για τις Βρυξέλλες, την ώρα που κατά τις μακρόχρονες διαπραγματεύσεις για το Brexit υπήρξε μεγάλη προσπάθεια για να αποφευχθούν ανάλογες συμπεριφορές.
“Πρέπει να φύγει τώρα”, ανέφερε ένας διπλωμάτης στην “Telegraph”, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες με αυτές τις κινήσεις υπονομεύουν την ίδια τους την αξιοπιστία.
Το φιάσκο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ήρθε να προστεθεί στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της διανομής των εμβολίων από ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι πιέσεις προς την επικεφαλής της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι “τεράστιες και αυξανόμενες”.
Άλλη πηγή της εφημερίδας στο ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος για την πρόταση για “σκληρό σύνορο” στη Β. Ιρλανδία αναφορικά με τα εμβόλια, απάντησε: “Ξέρετε ποιος ηγείται στην εμβολιαστική πολιτική τώρα. Και γίνεται όλο και πιο εκδικητική εξαιτίας του Brexit”. Όπως αναφέρει η “Telegraph”, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εδώ και δύο εβδομάδες έχει αναλάβει προσωπικά τον έλεγχο των πολιτικών που αφορούν τα εμβόλια.
Ο Έρικ Μάμερ, εκπρόσωπος της προέδρου της Κομισιόν, αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες. “Δεν σχολιάζουμε ποτέ θέματα που αφορούν τις εσωτερικές διαδικασίες και τη λήψη των αποφάσεων της Κομισιόν”, ήταν η απάντησή του.