Πιο ασφαλείς οι ευρωπαϊκές μετοχές – Tesla και Bitcoin οι μεγαλύτερες υπερβολές – Σιωπηλή απειλή ο υπερπληθωρισμός

Κι ενώ Netflix και οι υπόλοιπες FAANG «κουβαλάνε» τη Wall Street στα νέα ρεκόρ της, το γενικότερο επενδυτικό συναίσθημα που επικρατεί, όπως μας ενημερώνει η Deutsche Bank, είναι –ω, τι έκπληξη- πως οι μετοχές αυτές είναι φούσκες!

Ή μάλλον καλύτερα, πως τα θεμελιώδη των τεχνολογικών κολοσσών δε δικαιολογούν τις υπερβολικές αποτιμήσεις τους. Όταν δε, γυρίσει ο διακόπτης και αρχίσει η κάθοδος, η bear market που θα ακολουθήσει θα είναι η πιο «άγρια» στην ιστορία – αντάξια της μακροβιότερης bull market που γνώρισε ποτέ η Wall Street. Φυσικά αυτό θα συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρόλο που οι ίδιες δε φαίνεται να βρίσκονται σε επίπεδα φούσκας, κατά γενική ομολογία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Deutsche Bank, αυτή τη στιγμή σχεδόν οι 9 στους 10 θεσμικούς επενδυτές βλέπουν φούσκες στις διεθνείς αγορές, με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται σε Bitcoin (κι άλλη έκπληξη) και τεχνολογικές. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 627 επαγγελματίες στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια ώρα, θεωρούν περισσότερο πιθανό να χάσει η μετοχή της Tesla το 50% της αξίας της σε διάστημα 12 μηνών.

Το 89% απάντησε ότι βλέπει πολλές υπερβολικές αποτιμήσεις στις αγορές σήμερα, με την προφανέστερη υπερβολή να εντοπίζεται στο Bitcoin, το οποίο βαθμολογήθηκε με 8,7 (με κλίμακα από το 1 έως 10) στην κλίμακα της φούσκας. Μάλιστα το 50% των ερωτηθέντων βαθμολόγησε το κρυπτονόμισμα με 10, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό αποτελεί «φούσκα». Η επόμενη «φούσκα» εντοπίζεται στις αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές, με μέση βαθμολογία 7,9. Αντίθετα, στις μη τεχνολογικές μετοχές της Wall Street και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν εντοπίζονται επενδυτικές «φούσκες», αφού αυτά βαθμολογούνται στο 4,7 και 4,3 αντίστοιχα.

Αδύναμος κρίκος η Tesla

Όταν ερωτήθηκαν για τις προοπτικές του Bitcoin και της μετοχής της Tesla σε ορίζοντα 12 μηνών, η πλειονότητα των ειδικών απάντησε ότι θεωρεί πιθανότερο να χάσουν τη μισή από την αξία τους παρά να τη διπλασιάσουν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, στο διάστημα αυτό. Ανάμεσα στις δύο επενδύσεις, αυτή που κρίνεται ως πιο επισφαλής είναι η Tesla.

Και όχι άδικα θα προσθέσουμε εμείς, αφού πρόκειται για την πιο «τρελή» εισηγμένη της τελευταίας δεκαετίας, μια μετοχή-ροντέο που κάθε εβδομάδα προσφέρει τρελά σκαμπανεβάσματα (και άρα κέρδη) στους traders. Μοιάζει με κοινό μυστικό πως την προτιμούν για τη μεταβλητότητά της παρά για τα θεμελιώδη μιας εταιρίας της οποίας τα μισά αυτοκίνητα είναι ελαττωματικά και διαρκώς ανακαλούνται… Ο Musk βέβαια είναι οραματιστής κι αξίζει κανείς να επενδύσει μόνο και μόνο στο ενδεχόμενο κυριαρχίας του στην αγορά ηλεκτροκίνητων, σε ένα κοντινό μέλλον όπου στο όνομα της κλιματικής αλλαγής θα αποσυρθούν όλα τα πετρελαιο-βενζινοκίνητα.

Όσο για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη διόρθωση στις αγορές οι απαντήσεις επικεντρώθηκαν στη δράση των κεντρικών τραπεζών.  Με δεδομένο ότι οι χαλαρές νομισματικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία της, οι αναλυτές της Deutsche Bank ρώτησαν τους θεσμικούς επενδυτές σχετικά με το πότε περιμένουν ότι η Fed θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική την οποία ασκεί.

Το 71% δεν περιμένει το λεγόμενο tapering (σ.σ. το στάδιο κατά το οποίο μια κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν απαιτεί περαιτέρω ώθηση από τη νομισματική πολιτική) πριν από το τέλος του 2021.