“Ούτε η υψηλή νοημοσύνη ούτε η φαντασία ούτε και οι δύο μαζί δεν συνθέτουν τη μεγαλοφυΐα. Αγάπη, αγάπη, αγάπη, αυτό είναι που κάνει τη μεγαλοφυΐα.” Wolfgang Amadeus Mozart

Από την παιδική του ηλικία έδειξε ότι διέθετε σημαντικές μουσικές ικανότητες. Εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασική μουσικής. Έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του λεγόμενου βιεννέζικου κλασικισμού και της “Πρώτης Σχολής της Βιέννης” που συνέθεσε πάνω από 600 έργα, μουσική δωματίου, συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και μικρότερες συνθέσεις (άριες, σονάτες, παραλλαγές, φαντασίες).

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ που ήρθε στη ζωή σαν σήμερα στις 27 Ιανουαρίου του 1756.

Σκέφτηκα να μιλήσω εκείνο το έργο που έγραψε σε μια εποχή που υγεία του ήταν αρκετά κλονισμένη και ο ίδιος βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Για τον “Μαγικό Αυλό” που έκανε πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1971 στο προάστιο Βάιντεν της Βιέννης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μιας εθνικής γερμανικής όπερας. Ο πρωτότυπος τίτλος της στα γερμανικά είναι Die Zauberflöte. Εννέα εβδομάδες αργότερα, ο κορυφαίος Μότσαρτ φεύγει από τη ζωή στα 35 του χρόνια.

Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε μέσα σε πέντε μήνες σε λιμπρέτο στα γερμανικά του θεατρικού συγγραφέα Εμάνουελ Σικανέντερ.Είναι γραμμένο στη μορφή του γερμανικού Singspiel.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά υπό τη διεύθυνση του Μότσαρτ, και με τον Σικανέντερ στο ρόλο του Παπαγκένο. Λέγεται μάλιστα ότι ο Μότσαρτ αστειευόταν μαζί του στη διάρκεια της άριας τής δεύτερης πράξης, αλλάζοντας τον τόνο του glockenspiel που έπαιζε ο εκείνος. Η επιτυχία που σημείωσε το έργο ήταν τεράστια και ακολούθησαν συνολικά είκοσι παραστάσεις μέσα σε ένα μήνα.

Στην Ελλάδα η πρεμιέρα του Μαγικού Αυλού δίνεται δόθηκε με καθυστέρηση αιώνων, μόλις 18 Ιανουρίου του 1969.

Υπόθεση της όπερας

Το έργο υπονοείται πως εκτυλίσσεται στην αρχαία Αίγυπτιο χωρίς να προσδιορίζεται με σαφήνεια η εποχή ή ο τόπος. Εκεί υπάρχει μια Βασίλισσα. Η Βασίλισσα της Νύχτας όπως ονομάζεται, η οποία αναθέτει στον πρίγκιπα Ταμίνο να ελευθερώσει την κόρη της Παμίνα που την κρατά αιχμάλωτη ο κακός ιερέας Ζαράστρο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr