Μετά από ένα χρόνο που έχει στιγματιστεί από την πανδημία COVID-19 και τον διαρκή φόβο για την πυρηνική απειλή και την κλιματική αλλαγή, το συμβολικό ρολόι Doomsday, γνωστό και ως «Ρολόι της Αποκάλυψης», παραμένει κολλημένο στα 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για το πιο κοντινό σημείο στην καταστροφή του πλανήτη.

«Η φονική και τρομακτική πανδημία της Covid-19 αποτελεί μία ιστορική προειδοποιητική βολή, ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις απειλές των πυρηνικών όπλων και της κλιματικής αλλαγής, που θα μπορούσαν πραγματικά να βάλουν τέλος στον πολιτισμό», επισημαίνει, στο δελτίο τύπου, η Ρέιτσελ Μπρόνσον, γενική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Bulletin of the Atomic Scientists, που είναι υπεύθυνη για αυτό το συμβολικό ρολόι, το «Ρολόι της Αποκάλυψης», το οποίο δημιουργήθηκε το 1947.

Προειδοποιήσεις για πυρηνικά, κλιματική αλλαγή

«Ξυπνήστε!», είπε απευθυνόμενους στους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων, ο Τζέρι Μπράουν, πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Bulletin of the Atomic Scientists. «Είναι καιρός να εξαλείψουμε τα πυρηνικά όπλα, όχι να κατασκευάζουμε κι άλλα», τόνισε.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι άλλες μεγάλες χώρες πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις φονικές εκπομπές άνθρακα.

Μεταξύ των συστάσεων που απευθύνει στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, η ομάδα των ειδικών προτρέπει τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας να παρατείνουν, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, τους όρους της συμφωνίας New Start για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών των δύο χωρών. Το ρωσικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα την παράταση της συμφωνίας έως το 2026.

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν επιπλέον τις ΗΠΑ να δεσμευτούν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν κάποιο πυρηνικό όπλο σε καμιά σύρραξη και πείσουν τους συμμάχους και αντιπάλους του να κάνουν το ίδιο, κάτι που θα συνιστούσε ένα «πραγματικό βήμα προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Ρολόι αποκάλυψης

Τι είναι το ρολόι αποκάλυψης ή Doomsday Clock

Από το 1947, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός προσαρμόζει κάθε χρόνο τη συμβολική του ετήσια πρόβλεψη, η οποία «μεταφέρει πόσο κοντά είμαστε στην καταστροφή του πολιτισμού μας».

Η απόφαση σχετικά με τον καθορισμό των δεικτών του ρολογιού λαμβάνεται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Bulletin of the Atomic Scientists, το οποίο ιδρύθηκε το 1945 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο που βοήθησαν στην ανάπτυξη των πρώτων ατομικών όπλων στον κόσμο.

Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνονται 13 επιστήμονες βραβευμένοι με Νόμπελ.

Το ρολόι της αποκάλυψης δημιουργήθηκε το 1947 και έφτασε στο πιο μακρινό σημείο από τα μεσάνυχτα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991, στα 17 λεπτά. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Το 2020, το ρολόι της αποκάλυψης ρυθμίστηκε στα 100 δευτερόλεπτα έως τα μεσάνυχτα, το πλησιέστερο που είχε φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο. Έκτοτε οι δείκτες παραμένουν στην ίδια θέση.

Διαβάστε επίσης πως μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κλιματική αλλαγή:

https://radar.gr/article/65239/miso-ekatommyrio-anthropoi-exasan-ti-zoi-toys-apo-tin-klimatiki-allagi