Εκεί όπου, πριν από λίγο καιρό, οι εργάτες εργάζονταν πυρετωδώς για να φέρουν εις πέρας το «επιστέγασμα» της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, ο φωτογραφικός φακός απεικονίζει μονάχα όσους μεταλλικούς φραγμούς πρόφτασαν να υψωθούν και ακηνητοποιημένα μηχανήματα. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την εντολή να σταματήσει η ανέγερσή του.

Το «Μεγάλο Τείχος» του Τραμπ σταμάτησε τελικά στα 438 μίλια κατασκευής. Από το σύνολο αυτό, τα 365 μίλια αφορούν αντικατάσταση παλαιών τμημάτων και μόνο 73 μίλια κάλυψαν σημεία όπου δεν υπηρχε προηγουμένως τείχος.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν υπέγραψε τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που καταργούν, μεταξύ άλλων, σκληρές πολιτικές του προκατόχου του ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ χαιρέτισε την απόφαση να σταματήσει η ανέγερση του τείχους. «Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους» και το άνοιγμα «δρόμου προς την απόκτηση διπλής υπηκοότητας», σημείωσε μέσω Twitter.