Η αλλαγή της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως του αποφέρει κέρδη και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο στα ποσοστά του κόμματός του.

Η έρευνα της έγκυρης εταιρείας δημοσκοπήσεων ΚΟΝDA δείχνει πως τα ποσοστά της κυβερνητικής συμμαχίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AΚP) με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) αγγίζουν τo 49,6%, ενώ το ποσοστό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος φτάνει στο 22,2% και του φιλοκουρδικoύ Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) το 10,7%. Αλλη μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, η OPTIMAR, προβλέπει τη νίκη του Ερντογάν σε προεδρικές εκλογές με οποιονδήποτε αντίπαλο.

Πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους συνομιλήσαμε μας τονίζουν πως η εικόνα των αποστολών της Ελλάδας και της Τουρκίας να φωτογραφίζονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είναι σημαντική, καθώς δείχνουν τη βούλησή τους να αφήσουν στην άκρη την ένταση και να προσπαθήσουν να βρουν κάποια σημεία σύγκλισης. Ολοι παραδέχονται πως η επόμενη συνάντηση των διερευνητικών επαφών ενδέχεται να είναι δύσκολη, όμως δεν αποκλείουν να υπάρχουν κι άλλου είδους υψηλού επιπέδου πολιτικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο εκπρόσωπος του AKP, Oμέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές και τόνισε πως η Τουρκία επιθυμεί να «ανοίξει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ομως αμέσως μετά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. «Εκδίδουν ΝΟΤΑΜ και NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, κάνουν ενέργειες με στόχο να αυξήσουν με άδικο τρόπο και μαξιμαλιστικά την κυριαρχία τους στους αιθέρες και στη θάλασσα. Αυτές δεν είναι σωστές κινήσεις.

Σημαντικό είναι, πάντως, πως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό το πολιτικό όφελος ενδέχεται να βοηθήσει και στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Ε.Ε. – Tουρκίας και ως αποτέλεσμα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.