Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ζητά την άμεση λειτουργία των δικαστηρίων.

«Η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών όπως καταγράφεται επιβάλλει άμεσα την πλήρη λειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των διαδικασιών» ζητούν οι δικηγόροι.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής

Η λειτουργία των Δικαστηρίων αποτελεί βασική κρατική λειτουργία και χαρακτηρίζει μια δημοκρατική Πολιτεία και ένα Κράτος Δικαίου.

Πάγια θέση του Δικηγορικού Σώματος είναι η πλήρης και διαρκής λειτουργία των Δικαστηρίων για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία και τη ρύθμιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, όπου απαιτείται.

Η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, όπως καταγράφεται, επιβάλλει άμεσα την πλήρη λειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των διαδικασιών.

Δεν νοείται, πλέον, μερική λειτουργία των δικαστηρίων, όταν έχουν αρθεί οι περιορισμοί σε βασικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας (λιανεμπόριο, κομμωτήρια, σχολεία κ.λπ.), όπου κατά τεκμήριο υφίσταται κίνδυνος υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Άλλωστε, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα Δικαστήρια, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, με ευθύνη των διοικήσεών τους και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν έχουν αποτελέσει χώρους αυξημένης διάδοσης του κορονοϊού.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην πλήρη λειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Χώρας, τηρουμένων των υγειονομικών κανόνων και των δικονομικών προνοιών, ούτως ώστε να επανέλθουμε ομαλά στην κανονικότητα, και να μην απολεσθούν δικαιώματα, κατά το πρότυπο της επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων τον Ιούνιο του 2020», τονίζεται στην ανακοίνωση των δικηγόρων όλης της χώρας.