Οι πρόσφατες λογικές και ρεαλιστικές προτάσεις της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία για την υπογραφή των νέων συμβολαίων προμήθειας στην Υψηλή Τάση, για την επόμενη διετία, αντιμετωπίζουν προβλήματα και βρίσκουν τοίχο λόγω της άρνησης ενός πολύ στενού πυρήνα της βιομηχανίας που φαίνεται πως διαμηνύει «τα θέλω όλα, αλλιώς μην περιμένετε ανάκαμψη μετά την  πανδημία!».

«Έχουμε προσαρμόσει δύο φορές τις προτάσεις μας προς τη βιομηχανία» λέει στέλεχος της ΔΕΗ που ασχολείται με το θέμα «αλλά λόγω της αδιαλλαξίας μίας πολύ μικρής μερίδας των βιομηχάνων, δεν βλέπω λύση  μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και λήγουν τα τιμολόγια, μετά τη δίμηνη παράταση που δώσαμε στο τέλος του 2020» συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ προσάρμοσε τις αρχικές προτάσεις για  αυξήσεις τιμολογίων 20-40%, σε προτάσεις που ταιριάζουν στην ξεχωριστή εικόνα  κάθε βιομηχανικού καταναλωτή. «Αιτία των αυξήσεων είναι η άνοδος των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, λόγω της κακής εφαρμογής του target model από τον προηγούμενο υπουργό κι εμείς έπρεπε   να προσαρμόσουμε τα νέα τιμολόγια. Αυτό κάναμε και τώρα ουσιαστικά κάνουμε νέα πρόταση ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ της κάθε βιομηχανίας. Κάποιοι έχουν κακομάθει από το παρελθόν και θέλουν να πληρώνει η ΔΕΗ τα σπασμένα τους. Ε, ο τσάμπας μας τελείωσε που λέει κι ο λαός» τονίζει με έμφαση ο τεχνοκράτης της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή όμως η εφαρμογή του target model  παρά τις τωρινές προσπάθειες απειλεί ευθέως τα τιμολόγια μέσης τάσης (βιοτεχνία, εμπόριο, υπηρεσίες) αλλά επίσης βάζει σταδιακά νάρκη στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, όπου έρχονται δυσβάστακτες αυξήσεις εν μέσω πανδημίας.

Σε  όλον αυτό τον «πονοκέφαλο» έρχονται να προστεθούν και οι λεγόμενες «μη καθετοποιημένες εταιρείες προμήθειες» οι οποίες ορθά κοφτά ζητούν επιστροφές χρημάτων από ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ. «Τα λεφτά μας πίσω ζητάμε από   τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Θέλουμε επιστροφή της οικονομικής αφαίμαξης  που υποστήκαμε, λόγω της λανθασμένης λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης με ένα πλαίσιο  που εκ των υστέρων κηρύχθηκε  αλυσιτελές και εν πολλοίς παράνομο» μας λέει ιδιοκτήτης εταιρίας που προαναγγέλει προσφυγή στη δικαιοσύνη και προσθέτει: «άλλωστε η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ έμμεσα αλλά και η ΡΑΕ ευθέως παραδέχτηκαν  την καταδολίευση της αγοράς ηλεκτρισμού το προηγούμενο διάστημα. Συνεπώς ζητάμε αναδρομική εφαρμογή από την έναρξη του Target Model, ώστε με την νέα, σωστή αυτή τη φορά, εκκαθάριση των λογαριασμών να αναιρεθούν οι  …τρελές  χρεώσεις που πληρώσαμε. Τι ζητάμε τελικά; Πολύ απλά  την πλήρη εφαρμογή των ορίων στις προσφορές που έθεσε η ΡΑΕ σε διαβούλευση».

Στην υπόθεση παρεμβαίνει και η ΕΒΙΚΕΝ (οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ρεύματος) ζητώντας από τη  ΡΑΕ να σεβαστεί την δική της  έκθεση-εισήγηση  και επιχειρώντας παράλληλα να δικαιολογήσει  τη βιομηχανία για τις τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Τι λέει η βιομηχανία για συμφωνία με τη ΔΕΗ- Τι απαντά η επιχείρηση

Άνθρωποι του ΣΕΒ που ασχολούνται με τα βιομηχανικά τιμολόγια μας λένε πως «οι καινούριες συμβάσεις που προτείνει η ΔΕΗ  μειώνουν  τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της   βιομηχανίας μας και συνεπώς δημιουργούν θέμα βιωσιμότητας για πολλές από τις βιομηχανίες» και συνεχίζουν «πρόβλημα δεν είναι μόνο το ύψος των χρεώσεων για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις βιομηχανίες, αλλά και μία σειρά όρων όπως η ρήτρα take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης 98%, δηλαδή το πέναλτι που θέλει να βάλει  η ΔΕΗ στην περίπτωση που κάποιον μήνα η ζήτηση μίας βιομηχανίας πέσει κάτω από το 98% τη σύμβασης.

Ωστόσο, η ρήτρα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον μηχανισμό απόκρισης της ζήτησης (demand response), μέσω του οποίου μία βιομηχανική μονάδα αποζημιώνεται όταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο αυξομειώνει την παραγωγή της, για να συμβάλει στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Έτσι, η εφαρμογή της ρήτρας take or pay θα αναιρούσε στην πράξη τη δυνατότητα συμμετοχής στον μηχανισμό. Κι αυτό γιατί με το πέναλτι θα εξαφάνιζε  το πιθανό όφελος από την αποζημίωση, παραβιάζοντας τους κοινοτικούς κανόνες» υποστηρίζουν και θέτουν και ένα άλλο ζήτημα: « καταργείται και η ζώνη ελαχίστου φορτίου που ισχύει νυχτερινές ώρες  και σαββατοκύριακα η οποία πλήττει χαλυβουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες, με αυτόν τον όρο τι θα γίνει;»

Σε αυτές τις παρατηρήσεις ανταπαντούν κύκλοι της ΔΕΗ λέγοντας πως «εμείς δεν μπορούμε  να πουλάμε κάτω του κόστους της, και αυτή την έννοια έχουν τα  νέα συμβόλαια. Η ΔΕΗ εξάλλου  είναι εκτεθειμένη στις τιμές της χονδρεμπορικής, καθώς η παραγωγή μας είναι μικρότερη από τις ανάγκες ρεύματος που χρειάζεται ως προμηθευτής, άρα δεν μπορούμε παρά να μεταφέρουμε  ένα μέρος των πρόσφατων αυξήσεων και πρέπει να το …καταπιούμε».

Η δική μας πρόβλεψη είναι πως η λύση των περίπλοκων προβλημάτων θα φθάσει σύντομα στο Μέγαρο Μαξίμου…

Μάθετε εδώ περισσότερα για το διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση  του 49% του ΔΕΔΔΗΕ 

https://radar.gr/article/62772/emfanistikan-ki-alloi-mnistires-gia-ton-deddie