«Κόκκινη» κάρτα στο υπουργείο Οικονομικών έδειξαν οι Θεσμοί για το θέμα των πλειστηριασμών. Οι πλειστηριασμοί ακινήτων, με κυβερνητική απόφαση έχουν «παγώσει» μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021.

Οι πλειστηριασμοί φαίνεται πως είναι ένα μεγάλο αγκάθι στο πλαίσιο 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης με τον υπουργό Οικονομικών να προσπαθεί να βρει τη «χρυσή» τομή, ώστε και οι θεσμοί να ικανοποιηθούν εν μέρει και τα ευάλωτα νοικοκυριά να προστατευθούν.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, στο παζάρι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, είναι να περιοριστεί η περίμετρος προστασίας για κατοικίες μέχρι τις 150.000 ευρώ. Έτσι θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο ότι συνεχίζει να παραμένει ανοιχτή η ομπρέλα προστασίας για τους ευάλωτους.

Πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις με τους θεσμούς χαρακτηρίζουν την ατμόσφαιρα έκρυθμη, καθώς όπως αναφέρουν στο Radar.gr

Οι επόπτες πιέζουν οι πλειστηριασμοί να ξεκινήσουν άμεσα και για όλους, με εξαίρεση τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση και ενδεχομένως να έχουν υποστεί σημαντική απώλεια των εισοδημάτων τους.

Στο πλάνο όμως μπαίνει και το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς οι δικαστές –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- αντιτίθενται στη διενέργεια των πλειστηριασμών.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, αναζητούν την βέλτιστη συμβιβαστική λύση και συγκεκριμένα προτείνουν, να παραμείνουν μέχρι τις 30 Ιουνίου «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί που αφορούν κατοικίες για ποσά μέχρι 150.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, λόγω πανδημίας, δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί ούτε από τράπεζες, ούτε από εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά ούτε και από φυσικά πρόσωπα.

Μάλιστα η κυβέρνηση νομοθέτησε για το θέμα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα χάσουν το σπίτι τους και στις 5 Ιανουαρίου 2021 δημοσιεύθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021, οι πλειστηριασμοί (με επισπεύδουσες τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις) για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ.

To 2020, η διενέργεια των πλειστηριασμών ανεστάλη την περίοδο των lockdown. Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το πρώτο lockdown στα μέσα Μαρτίου, και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Νοεμβρίου που ξεκίνησε το δεύτερο lockdown πραγματοποιήθηκαν περίπου 5.500 και ολοκληρώθηκαν 2.245 πλειστηριασμοί.

Μάθετε περισσότερα για του πλειστηριασμούς ακινήτων εδώ

https://radar.gr/article/55611/pagonoyn-pleistiriasmoi-gia-proti-katoikia