Ο Γερμανικός Κολοσσός Volkswagen είναι το πιο πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα κολλοσού που κάνει σταδιακά ”πίσω” όσον αφορά τις επενδύσεις του στη γειτονική χώρα. Όχι μόνο ακύρωσε την επένδυση που είχε συμφωνήσει, αλλά κλείνει και θυγατρικές της στην Τουρκία.

Έκλεισε λοιπόν την «Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Volkswagen Τουρκίας» στην πόλη της Manisa που βρίσκεται στην δυτική Τουρκία. Ειδικότερα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να διαλύσει την εταιρεία που είχε ιδρύσει τον Οκτώβριο του 2019 με κεφάλαιο 943,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Σύμφωνα μάλιστα με τοπικά ΜΜΕ, θα ακολουθήσουν και άλλες θυγατρικές των Γερμανών. Καθώς φαίνεται, η καταλυτική αυτή αρνητική εξέλιξη οφείλεται στις επεκτατικές πολιτικές του Erdogan και οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έστρεψαν το κλίμα και πλέον μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, είτε παγώνουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία, είτε ακόμα και τις ακυρώνουν, όπως στην προκείμενη περίπτωση. Μέσα σε δύο χρόνια, ο Erdogan κατάφερε με τις πολιτικές του, να γυρίσει εντελώς το επιχειρηματικό κλίμα στην χώρα του, διώχνοντας τεράστιες, συμφωνηθείσες μάλιστα επενδύσεις, παρά τη «γη και ύδωρ» που τους πρόσφερε.

Χαρακτηριστικό είναι πως πριν δύο χρόνια, η Volkswagen είχε συμφωνήσει με τον… Σουλτάνο για επένδυση εκατομμυρίων, θέλοντας να κατασκευάσει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής, έξω από την Άγκυρα. Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν ”δεξιά” για το επενδυτικό περιβάλλον της Τουρκίας και τον Erdogan, καθώς η χαρά του ήταν τόσο μεγάλη που είχε δώσει εντολή όλο το Τουρκικό Κράτος και οι αξιωματούχοι να προμηθεύονται τα οχήματά τους αποκλειστικά από τη Γερμανική εταιρεία.