«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φαρμακοβιομηχανιών για τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση της εμβολιαστικής της εκστρατείας, λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και υπολείπεται σημαντικά έναντι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει σχεδόν 10 δόσεις ανά 100 κατοίκους και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει πάνω από έξι ανά 100, η ΕΕ βρίσκεται μόλις στις δύο δόσεις ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.

Ήδη η Ιταλία προανήγγειλε νομικές ενέργειες σε βάρος των Pfizer και Astrazeneca, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως οι Βρυξέλλες θα αναγκάσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει.

Η Astrazeneca ανακοίνωσε μειωμένες παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ με την επίτροπο Υγείας  Στέλλα Κυριακίδου, να καλεί την βρετανική φαρμακοβιομηχανία να λάβει μέτρα για την επιτάχυνση της κατανομής των δόσεων κορωνοϊού.

Ενδεικτική της σοβαρότητας των επιπτώσεων στον πορεία των εμβολιασμών, είναι η προειδοποίηση του Politico ότι σν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η ΕΕ δεν θα ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς Covid πριν το 2024.

Η ΕΕ ζητά εξηγήσεις από την Astrazeneca

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναντηθεί σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη της AstraZeneca ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για ποιο λόγο ανακοίνωσαν αιφνιδίως μεγάλη μείωση στις προμήθειες εμβολίου κατά της COVID-19 προς το ευρωπαϊκό μπλοκ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα ικανοποιήσει τους συμφωνηθέντες στόχους προμήθειας έως τα τέλη Μαρτίου, με αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει στο Reuters ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στις 31 εκατ. δόσεις.

Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters όταν η Ένωση των 27 σφράγισε τη συμφωνία προμήθειας με την AstraZeneca τον Αύγουστο για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις –η πρώτη που υπεγράφη από την ΕΕ για τη διασφάλιση των εμβολίων κατά της COVID-19.

Η Ιταλία προσφεύγει κατά Pfizer και Astrazeneca

Η Ιταλία θα προχωρήσει στη λήψη νομικών ενεργειών κατά της Pfizer και της Astrazeneca σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για την COVID-19, έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση των δόσεων και όχι την επιδίωξη αποζημιώσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Εργαζόμαστε ώστε το πλάνο του προγράμματος εμβολιασμών μας, να μην αλλάξει. Ενεργοποιούμε όλα τα κανάλια, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πράξει ότι είναι δυνατό, ώστε αυτοί οι κύριοι να σεβαστούν τα συμβόλαια τους» δήλωσε ο Ντι Μάιο στην κρατική τηλεόραση RAI.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ιταλού  πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ότι η χώρα του θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η Ιταλία υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Τι απαντά η Pfizer στην Ιταλία

Απαντώντας στην ιταλική κυβέρνηση, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε την Κυριακή ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ιταλία θα επιστρέψουν στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί.

Η εταιρία, απαντώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Skytg24, πρόσθεσε ότι από τις 8 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου εστάλησαν στην Ιταλία οι παρτίδες που είχαν συμφωνηθεί, ενώ στην συνέχεια υπήρξε μείωση, λόγω της αναδιοργάνωσης του βελγικού κέντρου παραγωγής της φαρμακοβιομηχανίας.

Αιχμές κατά τις ιταλικής κυβέρνησης

Παράλληλα, η Pfizer τόνισε ότι οι φιάλες μειώθηκαν λόγω της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης να εξάγει πέντε και όχι έξι δόσεις από την κάθε μια, και ότι «προέκυψε παρεξήγηση διότι ταυτίσθηκε ο αριθμός των δόσεων με τις φιάλες», ενώ δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα.