«Η Ρωσία σχεδιάζει να παράγει το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε μορφή που θα επιτρέπει να μεταφέρεται και να διατηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες κατάψυξης ψυγείου έως τους -18 βαθμούς Κελσίου.

Σχεδιάζει και εμβόλιο Sputnik-V σε μορφή που θα μπορεί να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών Κελσίου»

Αυτά δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα, κάτι που θα σημανεί την ισχυροποίηση της Ρωσίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των εμβολίων.

Θα μειώσει το κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς του εμβολίου Sputnik-V, κάνοντας πιο εύκολες τις απαιτήσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές που προϋποθέτουν μια αλυσίδα εφοδιασμού με ψυγεία ψύξης μεγαλύτερης της κανονικής για την αποθήκευσή του.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει αναπτυχθεί σε στερεά μορφή, σε μορφή σκόνης, που μπορεί να διατηρηθεί σε συνθήκες κατάψυξης
Ο Ρώσος υπουργός Υγείας σημείωσε πως μια από τις έξι εταιρίες που παράγουν το εμβόλιο έχει αναπτύξει μια μορφή του εμβολίου που διατηρείται σταθερό σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου σε υγρή μορφή
Ωστόσο δεν παρουσιάστηκε χρονοδιάγραμμα παραγωγής για το συγκεκριμένο εμβόλιο.
«Η έναρξη της παραγωγής του εμβολίου Sputnik-V σε νέες συνθήκες αποθήκευσης σε μια από τις μονάδες παραγωγής του θα μας επιτρέψει να καλύψουμε περισσότερες περιοχές και να κάνουμε πιο εύκολο τον μαζικό εμβολιασμό για τον πληθυσμό», δήλωσε ο Μιχαήλ Μουράσκα.

Πηγές ανέφεραν ότι η μορφή αυτή του εμβολίου μπορεί να παραχθεί από την ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία Generium. Ωστόσο η εταιρεία Generium δεν απάντησε στο αίτημα να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Το θέμα των θερμοκρασιών στις οποίες πρέπει να φυλάσσεται το εμβόλιο, απασχολεί τις χώρες.

Ο Αλεξέι Κουζνετσόφ, σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Υγείας, δήλωσε ότι η νέα μορφή του εμβολίου Sputnik-V επί του παρόντος μπορεί να φυλάσσεται για τρείς μήνες, ενώ το ψυχθέν εμβόλιο που αποθηκεύεται στους -18 βαθμούς Κελσίου έχει έξι μήνες ζωής σε συνθήκες συντήρησης.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει επίσης αναπτυχθεί σε στερεά μορφή, σε μορφή σκόνης, που μπορεί να διατηρηθεί σε συνθήκες κατάψυξης.