Για Φλεβάρη πηγαίνει το άνοιγμα σχολείων. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας παραμένουν στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων ως προς την επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο διάστημα, επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Ο τελευταίος δεν θέλησε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, αλλά παρέπεμψε στο μοντέλο λήψης αποφάσεων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, το οποίο εδράζεται στην εκτίμηση των κάθε φορά επιδημιολογικών δεδομένων και στην εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών.

Το μοντέλο «άμυνα»

Κάνοντας λόγο για μοντέλο που βασίζεται στην «άμυνα», ο κ. Ταραντίλης εξήγησε πως «συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προχωρούμε -ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών- με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά».

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα ενδιάμεσο διάστημα για την περαιτέρω συλλογή και επεξεργασία επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται να ζητούν τις τελευταίες ώρες από πλευράς τους οι επιστήμονες, προκειμένου να αποτιμήσουν το ακριβές επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο αποκλιμάκωσης, πριν οποιαδήποτε νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος περιέγραψε πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», ενώ προειδοποίησε πως «οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».