Μια αγκαλιά βελτιώνει την υγεία μας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται πιο συχνά, αρρωσταίνουν σπανιότερα, αλλά ακόμα και αν έχουν ίωση, τα συμπτώματα τους είναι πιο ελαφρά. Με το να αγκαλιάζεστε τακτικά, σε καθημερινή βάση, βοηθάτε τον οργανισμό σας να παραμένει υγιής. Και αν δεν είστε ο τύπος ανθρώπου που δεν του αρέσουν οι αγκαλιές, ένα χάδι ή ένα άγγιγμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

Στρες

Ρυθμίζει τα επίπεδα του στρες. Μια άλλη ορμόνη που εκκρίνεται μέσω την αγκαλιάς είναι η κορτιζόλη, η οποία συμβάλει στη μείωση των επιπέδων του στρες.

Σχέση

Ενδυναμώνει τη σχέση. Η αγκαλιά είναι από τους πρώτους τρόπους επικοινωνίας που αναπτύσσουμε. Η διαπροσωπική επαφή μέσω της αγκαλιάς παίζει σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική ψυχική υγεία, καθώς έτσι αναπτύσσονται σημαντικές πλευρές μιας σχέσης, όπως η εμπιστοσύνη, η αφοσίωση και η σύνδεση. Επίσης, η αγκαλιά βοηθά μετά από μια διαμάχη, καθώς απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα.

 Μοναξιά

Μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς. Στην εποχή των social media και της τεχνολογίας, το αίσθημα μοναξιάς είναι σε υψηλά επίπεδα, καθώς η πραγματική επαφή μπορεί να μην είναι τόσο συχνή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να αισθάνεσαι μόνος και να αναπτύσσονται συναισθήματα θλίψης. Μέσω της αγκαλιάς, το αίσθημα μοναξιάς μειώνεται και αισθάνεται συνδεδεμένο και εμπιστοσύνη με άλλα άτομα.

Alzheimer

Βελτιώνει τα συμπτώματα του Alzheimer. Μια αγκαλιά μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ατόμων με Alzheimer, καθώς νιώθουν πιο ευτυχισμένοι, μειώνονται τα αρνητικά συναισθήματα και η κατάθλιψη και τους βοηθά στην κοινωνικότητα.

θετικά συναισθήματα

Αναπτύσσονται θετικά συναισθήματα. Η αγκαλιά επίσης, βοηθά στην έκκριση ντομαπίνης και της σεροτονίνης, ορμονών που αποτελούν πηγή θετικών συναισθημάτων και καλής διάθεσης. Έτσι, αυξάνονται οι ορμόνες της ευεξίας και νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, επηρεάζοντας τον οργανισμό μας θετικά και την ψυχική μας διάθεση.

Επικοινωνία

Βοηθά στο να επικοινωνείς τα συναισθήματα σου. Πέρα από το να εκφράσεις τα συναισθήματα σου λεκτικά, η αγκαλιά είναι ένας τρόπος να εκφραστείς με άλλη δυναμική και να επικοινωνήσεις αυτό που επιθυμείς.

Ανακούφιση

Μειώνει το αίσθημα του πόνου. Με μια σφιχτή αγκαλιά, απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες αποτρέπουν την εκδήλωση του πόνου. Επίσης, εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, η οποία εκκρίνεται και κατά τη διάρκεια της γέννας, η οποία βοηθά στο να μειωθεί ο πόνος.

Καρδιά

Προστατεύει την καρδιά. Η αγκαλιά βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης για την αγκαλιά δυο πιγκουΐνων