Tο στίγμα της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας έδωσε ο Τζέφρι Πάιατ με αφορμή την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας χρησιμοποίησε τις ελληνικές λέξεις -φιλία, αγορά, δημοκρατία- για να περιγράψει την επόμενη ημέρα στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Γνωρίζω ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Χάρις, ο προτεινόμενος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν και η υπόλοιπη κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχουν ισχυρή δέσμευση στη συμμαχία μας με την Ελλάδα, προωθώντας τους στόχους του Στρατηγικού μας Διαλόγου, συνεργαζόμενοι στην παγκόσμια μάχη ενάντια στον κορονοϊό και την αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου προέδρου, επίσης, έχει μεγάλη εμπειρία από την περιοχή και είναι βαθιά δεσμευμένη στη διατλαντική σχέση μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επικαλούμενος τα λόγια του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, είπε πως η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τον κόσμο όχι όπως ήταν αλλά όπως είναι σήμερα.
«Έναν κόσμο ανερχόμενου εθνικισμού, υποχώρησης της δημοκρατίας, εντεινόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα, τη Ρωσία κι άλλα αυταρχικά κράτη, αυξανόμενες απειλές σε ένα σταθερό και ανοικτό διεθνές σύστημα, και μια τεχνολογική επανάσταση που αναδιαμορφώνει κάθε πλευρά της ζωής μας, ειδικά στον κυβερνοχώρο» εξήγησε.
Στην Ελλάδα, διαμήνυσε, θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις ως φίλοι και σύμμαχοι, συνεργαζόμενοι στενότερα μαζί από ποτέ στο παρελθόν.