Χαμόγελα στις διεθνείς αγορές καθώς ο Τραμπ παραδίδει την εξουσία. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού το… εμβόλιο κατά του κραχ έχει βρεθεί χρόνια τώρα, με τη μορφή «έκτακτης» ενέσιμης ρευστότητας από Fed. Ακόμη $1,9 τρις. και… έρχονται κι άλλα, όπως μας προϊδέασε η Γιέλεν.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Το πιο θερμό «καλωσόρισες» επιφύλασσαν για τον Μπάιντεν οι διεθνείς αγορές, όπως και είθισται ιστορικά. Την ώρα που ορκιζόταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, η Wall Street σκαρφάλωνε σε νέα ρεκόρ, με τον Nasdaq (+2%) να οδηγεί το ράλι χάρη στα ασύλληπτα κέρδη της Netflix (NFLX +17%), που επωφελήθηκε τα μέγιστα από τον παγκόσμιο εγκλεισμό.

Οι αμερικανικοί δείκτες παρέλαβαν τη σκυτάλη από τις ασιατικές κι ευρωπαϊκές αγορές που βρέθηκαν από την αρχή της ημέρας στο «πράσινο», ενώ παραδόξως (ή μήπως όχι;) ανοδικά κινήθηκαν και δολάριο, πετρέλαιο, ακόμη και τα ασφαλή καταφύγια, όπως πολύτιμα μέταλλα, με κέρδη της τάξεως του 1,5-2,4% σε χρυσό και ασήμι, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 1,09. Την ίδια ώρα, ο δείκτης φόβου VIX επανήλθε κάτω από τις 25 μονάδες.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για παγκόσμια ημέρα… χαράς στα διεθνή χρηματιστήρια. Όλοι χαμογελάνε σήμερα από ό,τι φαίνεται, εκτός ίσως από τους Bitcoiners, καθώς τα κρυπτονομίσματα διορθώνουν κατά 10% μετά και τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Πρόκειται πράγματι για σπάνιο θέαμα, μετοχές-μέταλλα-δολάριο να ανεβαίνουν ταυτόχρονα. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε πως αυτό συμβαίνει όταν “ταϊζεις” μια αγορά με φθηνό χρήμα.

Ιστορικό ράλι της Netflix εκτοξεύει τη Wall Street

Στο φουλ οι πρέσες της Fed – $250 δις. τυπώνονται κάθε μήνα

Επομένως γιατί να μη χαμογελάνε; Αφού ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως βασική προτεραιότητά του με το που αναλάβει καθήκοντα είναι το πακέτο «τόνωσης» (stimulus) των σχεδόν $2τρις. δολαρίων (συνολικά θα έχουν τυπωθεί 10 τρις. από την αρχή της πανδημίας), ενώ έρχονται κι άλλα! Η κάνουλα δεν αναμένεται να κλείσει, όπως άφησε να εννοηθεί η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, η οποία προειδοποίησε πως «έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας» και πως «θα χρειαστεί στήριξη η οικονομία» (money printer go brrr)

Ναι, η ίδια πρώην επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γιέλεν που καθιέρωσε τις διαρκείς «ενέσεις» ρευστότητας, τα μηδενικά επιτόκια και τα εθιστικά QE. Τα πιεστήρια πλέον δουλεύουν νυχθημερόν, τυπώνοντας κάθε μήνα σχεδόν $250 δις. (1/4 τρισεκατομμυρίου δηλαδή), φουσκώνοντας πλασματικά (δεν υπάρχει πιο ευγενικός τρόπος να το πει κανείς) μια ήδη παραφουσκωμένη αγορά που έχει αποσυνδεθεί από την παραγωγή και τρέφεται από φρεσκοτυπωμένα χαρτάκια, τα οποία ούτως ή άλλως σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν καθώς βαδίζουμε προς αμιγώς αχρήματη κοινωνία με την επέλαση των CBDC (Central Bank Digital Coins) και του ψηφιακού χρήματος.

Για τις καταστρεπτικές μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει ο πληθωρισμός στην πραγματική οικονομία και τις μελλοντικές γενιές ουδείς φαίνεται να μιλά. Άλλωστε όπως είπαμε, σήμερα είναι ημέρα χαράς. Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα διαβάστε εδώ.

Ιστορικό ράλι της Netflix εκτοξεύει τη Wall Street

Η Big Tech οδηγεί τη Wall Street

Για να μην τα ισοπεδώνουμε πάντως όλα, υπάρχει κι ένας κλάδος που συνεχίζει να σηκώνει όρθια τη Wall Street βγάζοντας ασπροπρόσωπη την αμερικανική οικονομία (και μαζί το νέο πρόεδρο), κι αυτός δεν είναι άλλος από τον τεχνολογικό.

Η λεγόμενη Big Tech, που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτόν τον καιρό εν μέσω πρωτοφανών περιστατικών λογοκρισίας στα κοινωνικά δίκτυα, πρωτοστατεί και πάλι, με ισχυρά κέρδη από τις FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), τα καμάρια του Nasdaq.

Την κούρσα οδηγεί η Netflix που με ασύλληπτο ράλι 17% εκτοξεύτηκε σε ιστορικά υψηλά, ωθώντας τον υπόλοιπο κλάδο αλλά και γενικότερα τη Wall Street σε νέα ρεκόρ.

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα νούμερα της Netflix ελέω καραντίνας

Η καραντίνα έκανε –αν μη τι άλλο- καλό στον κολοσσό του streaming, καθώς οι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους συνδρομητές αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες βλέποντας ταινίες και όπως φαίνεται συνεχίζουν να προτιμούν τη δοκιμασμένη πλατφόρμα έναντι του νέου ανταγωνιστή της (Disney), καθώς η εταιρεία έσπασε το φράγμα των 200 εκατ. συνδρομητών!

Ειδικότερα, η Netflix ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσθεσε πάνω από 8,5 εκατ. συνδρομητές το δ’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις του για την εν λόγω περίοδο. Συνολικά πρόσθεσε 37 εκατ. συνδρομητές το 2020, μέγεθος – ρεκόρ για την εταιρεία, φτάνοντας τους 203,7 εκατ. χρήστες συνολικά.

Η συνδρομητική βάση της εταιρείας έχει διπλασιαστεί από το γ’  τρίμηνο του 2017, όταν η εταιρεία ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 100 εκατ. πελάτες.

Για το τελευταίο τρίμηνο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της ανήλθαν σε $6,64 δισ. από $5,45 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν στα $542 εκατ. ή $1,19 δολ. ανά μετοχή από $587 εκατ. ή $1,30 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα $1,36 δολ. ανά μετοχή.

Ιστορικό ράλι της Netflix εκτοξεύει τη Wall Street

Που στρέφονται οι επενδυτές

Η επενδυτική προσοχή στρέφεται και στα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου από κολοσσούς της αμερικανικής οικονομίας όπως η UnitedHealth, η Procter & Gamble, η U.S. Bancorp και η Morgan Stanley.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, σήμερα πέφτει και επίσημα η αυλαία στην εποχή Τραμπ με την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το σχέδιό του προβλέπει, μεταξύ άλλων, δαπάνες περίπου 400 δισ. δολαρίων για την εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στα οποία περιλαμβάνεται ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των Αμερικανών και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα διεξαγωγής διαγνωστικών ελέγχων.

Προβλέπει επίσης έναν νέο γύρο επιταγών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά, πρόσθετα ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας, καθώς και οικονομική στήριξη ύψους 350 δισ. δολαρίων για τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια

Ήπια άνοδος στην Ασία

Ήπια άνοδο κατέγραψαν και οι αγορές της Ασίας, με τους δείκτες να ενισχύονται σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,4% στις 4.038 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 0-,38% στις 28.523,26 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,34% στις 1.849,58 μονάδες. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1% στις 29.962 μονάδες. Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε +άνοδο 0,5% στις 3.583 μονάδες. Ο Sensex ενισχύθηκε +0,7% στις 49.752 μονάδες.

Κέρδη καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την αντίδραση στο ιταλικό χρηματιστήριο καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του επιτρέπουν να παραμείνει στο αξίωμά του μετά την παραίτηση ενός εταίρου από τον συνασπισμό του την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Στο ταμπλό, πρωταγωνιστεί ο κλάδος ειδών πολυτελείας, με τη μετοχή της Richemont να σημειώνει άνοδο +4,8% μετά την αύξηση των τριμηνιαίων πωλήσεων. Κέρδη +2,9% σημειώνει η Swatch Group, ενώ η Burberry ενισχύεται +4,4%.

Ιστορικό ράλι της Netflix εκτοξεύει τη Wall Street

Μακροοικονομικά

Ευρωζώνη: Στο – 0,3% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2020

Στο -0,3% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη για τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, αντίστοιχος με τις εκτιμήσεις παραμένοντας έτσι σταθερός για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Ειδικότερα, ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2%, επίσης αντίστοιχα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 0,3% έναντι προσδοκιών για 0,3% και σε σχέση με το -0,3% για τον Νοέμβριο του 2020. Οι δομικές τιμές σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκαν στο 0,4%, όπως αναμενόταν, αμετάβλητες από το προηγούμενο διάστημα.

Αυξήθηκε στο 0,6% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο (2020) στην Βρετανία

Οριακή ενίσχυση κατέγραψε το Δεκέμβριο του 2020 ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Πιο αναλυτικά, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο σε σχέση με την αύξηση ύψους 0,3% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αναφέρει ο Guardian.

Υπενθυμίζεται πως δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ότι θα κινηθεί με ρυθμό 0,5%, άρα τα στοιχεία ήταν σχεδόν αντίστοιχα των εκτιμήσεων. Σημειώνεται ότι η ετήσια άνοδος του πληθωρισμού τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών σε αλκοολούχα ποτά, καπνό καθώς και για αναψυχή, πολιτισμό. Επιπλέον, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες τον Δεκέμβριο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Εταιρικά μάκρο

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα της Morgan Stanley

Στα 3,4 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Morgan Stanley το δ’ 3μηνο του 2020, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε σήμερα καθαρά έσοδα 13,6 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σύγκριση με 10,9 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Τα καθαρά κέρδη ήταν στα 3,4 δισ. δολάρια ή 1,81 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 2,2 δισ. δολάρια ή 1,30 δολάρια ανά μετοχή, για την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Τα έσοδα για το σύνολο του 2020 διαμορφώθηκαν στα 48,2 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τα 41,4 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Τα καθαρά κέρδη του 2020 ήταν 11,0 δισ. δολάρια ή 6,46 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 9,0 δισ. δολάρια ή 5,19 δολάρια ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο.

US Bancorp: Αυξήθηκαν τα κέρδη στο τρίμηνο

Η US Bancorp ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκαν καθώς τα έσοδα εκτός τόκων και οι δαπάνες εκτός τόκων μειώθηκαν, και αντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους και τις υψηλότεες προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου ύψους 1,52 δισ. δολαρίων ή 95 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα 1,49 δισ. δολάρια ή 90 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 95 σεντς ανά μετοχή. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν στα 3,18 δισ. δολάρια έναντι των 3,21 δισ. δολαρίων.

Bank of New York Mellon: Υποχώρησαν κέρδη και έσοδα

Πτώση κατέγραψαν έσοδα και κέρδη της Bank of New York Mellon, κυρίως εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκίων. Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη δ΄ τριμήνου ύψους 750 εκατ. δολαρίων ή 79 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα 1,44 δισ. δολάρια ή 1,52 δολάρια ανάσα μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Τα έσοδα μειώθηκαν σχεδόν 205 στα 3,84 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για 3,83 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν στα 3,12 δισ. δολάρια από τα 3,97 δισ. δολάρια.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν 17% στα 680 εκατ. δολάρια.

UnitedHealth: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα

H εταιρεία υπηρεσιών υγείας UnitedHealth Group ανακοίνωσε μείωση κερδών στο δ΄ τρίμηνο, μικρότερη ωστόσο από ό,τι αναμενόταν, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 2,21 δισ. δολάρια ή 2,30 δολάρια ανά μετοχή, από τα 3,54 δισ. δολάρια ή 3,68 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν στα 2,52 από τα 3,90 δολάρια, αλλά ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 2,41 δολάρια. Τα έσοδα αυξήθηκαν 7,5% στο ποσό-ρεκόρ των 65,47 δισ. δολαρίων, έναντι εκτιμήσεων για 64,99 δισ. δολάρια. Η UnitedHealth επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή του έτους, στα 17,75-18,25 δολάρια.