«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε ο Χρήστος Σταϊκούρας το έλλειμμα – μαμούθ των 18,2 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020. Μιλώντας το πρωί στο OPEN ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε τους πόρους να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας για όσο χρειαστεί, κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν στα 32 δις ευρώ.
Οι μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα, η αύξηση των οφειλών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και η μείωση των εσόδων δεν θα φέρουν το επόμενο διάστημα μνημονιακές πολιτικές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μείωση εισοδημάτων

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε τα αποτελέσματα έρευνας της ΓΣΕΕ, κατά την οποία σχεδόν 6 στους 10 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος στη διάρκεια της πανδημίας.

Τόνισε πως, βάσει της έρευνας 1 στους 2 δεν έχει δει μείωση στον μισθό του στον ιδιωτικό τομέα. «Το κράτος εξασφάλισε μειωμένο ενοίκιο σε όσους είναι σε αναστολή εργασίας, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, υλοποιείται το πρόγραμμα «Γέφυρα», ενώ ισχύει και η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης».

«Κούρεμα» οφειλών

Σε ερώτηση για το αν βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης το «ψαλίδι» στα κορωνοχρέη που ζητά η αγορά, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως δεν εξετάζεται «κούρεμα’ οφειλών καθώς «δεν είναι ευρωπαϊκή πρακτική», ενώ ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν υποστεί περικοπές και δεν θα υποστούν.

Πτωχευτικός και πλειστηριασμοί

Σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκονται αυτή την ώρα δυο «καυτά» θέματα για την κοινωνία και την οικονομία. Στις τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές βρίσκεται η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Νόμου, αλλά και οι πλειστηριασμοί με την κυβέρνηση να ζητά παράταση έως και το τέλος Ιουνίου.

«ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές ένα νέο πρόγραμμα διάρκειας 9 μηνών για την επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων, παρόμοιο με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» που επιδοτεί τις δόσεις για φυσικά πρόσωπα που έχουν δάνεια α’ κατοικίας.

Ενοίκια

Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας και επεσήμανε ότι στις 60.000 περιπτώσεις πού δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης Νοεμβρίου, το πρόβλημα έγκειται την απουσία δήλωσης IBAN και συμπλήρωσε πως θα σταλούν προσωποποιημένες ενημερώσεις στους δικαιούχους.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Η πλατφόρμα για αιτήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5 έκλεισε χθες το βράδυ και κατατέθηκαν 732.000 αιτήσεις, που αποτελεί νέο ρεκόρ συμμετοχής. Τονίζεται πως το οικονομικό επιτελείο ανέμενε κάτι περισσότερο από 400.000 αιτήσεις, όπως συνέβη και στον προηγούμενο κύκλο. Τα χρήματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους τις επόμενες ημέρες, με το συνολικό κονδύλι να φτάνει τα 1,5 δις ευρώ. Αναφορικά με το ποσό της επιστροφής, ο υπουργός δήλωσε πως για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5 το ποσό της επιστροφής ανέρχεται σε 50% ενώ ήδη η κυβέρνηση θα αξιολογήσει κάτι αντίστοιχο και για τρεις προηγούμενες. «Συνολικά, στην επιχειρηματικότητα έχουν δοθεί 7 δισ. ευρώ, μαζί με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», σημείωσε.

Επίδομα θέρμανσης

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός είπε πως τις επόμενες ώρες και ημέρες θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Για το επίδομα θέρμανσης υπέβαλαν αίτηση 692.000 νοικοκυριά, τα οποία θα αποζημιωθούν από 80 ευρώ έως 650 ευρώ ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ. Περισσότερο από το 50% της επιδότησης θα χορηγηθεί, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, έως τέλος Ιανουαρίου.