ΗΠΑ: Οι δυναμικές σύζυγοι των προέδρων. Πίσω από κάθε δυνατό άνδρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα. Μπορεί μέχρι σήμερα καμία γυναίκα να μην έχει καταφέρει να βρεθεί στο ανώτερο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, όμως δεν ήταν λίγες οι Πρώτες Κυρίες που με τον δικό τους τρόπο άσκησαν επιρροή, επηρέασαν του συζύγους τους και δημιούργησαν τη δική τους ιστορία.

Dolley Payne Todd

Biography of Dolley Madison, Bipartisan First Lady

Η Dolley Payne Todd, σύζυγος το 4ου προέδρου των Η.Π.Α., James Madison και 17 χρόνια νεότερή του, υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής. Στην αρχή, ο ρόλος της περιοριζόταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και γκαλά, τα οποία μόνο βαρετά δεν ήταν. Αντίθετα αυτή η Πρώτη Κυρία φημίζονταν για το χιούμορ και το κέφι της και όλοι γνώριζαν πως τα πάρτι της θα ήταν αν μη τι άλλο διασκεδαστικά. Η κυρία Todd ντυνόταν προκλητικά και σέρβιρε πάντα παγωτό, ενώ δεν έκανε διακρίσεις στους καλεσμένους τους. Όταν το 1812 ξέσπασε ο πόλεμος και οι Βρετανοί βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον, εκείνη έχοντας πλήρη εικόνα της σημασίας των εθνικών «θησαυρών» που βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτήριο προσπαθώντας να σώσει όσα περισσότερα κειμήλια μπορούσε. Εξαιτίας της, αντικείμενα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας δεν χάθηκαν στην πυρκαγιά που κατέστρεψε τότε τον Λευκό Οίκο.

Όταν πέθανε ο σύζυγός της το 1836, επέστρεψε στην προεδρική κατοικία, ενώ ομοφώνως της χορηγήθηκε μια τιμητική θέση στο Κογκρέσο. Μέχρι τον θάνατό της, το 1849, οι νεοεκλεγέντες Πρόεδροι καλούσαν την Dolley για να λάβουν την…«ευλογία» της.

Sarah Polk

Από τις πιο μορφωμένες και καλλιεργημένες πρώτες κυρίες ήταν η Sarah Polk, σύζυγος του 11ου προέδρου James K. Polk. Παρόλο που εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, η Polk είχε λάβει εξαιρετική παιδεία και γι’ αυτό εκείνη έγραφε τους περίφημους λόγους του συζύγου της, είχε αναλάβει την αλληλογραφία του, καθώς και το κομμάτι της ψυχαγωγίας αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων.

Eleanor Roosevelt

Η πλέον επιδραστική Πρώτη Κυρία και αυτή που έμεινε στο αξίωμα περισσότερο από κάθε άλλη, ήταν η Eleanor Roosevelt. Παντρεύτηκε τον Franklin Roosevelt το 1905. Στην αρχή η μητέρα του Προέδρου της έκανε τη ζωή δύσκολη, καθώς ήθελε να ελέγχει τα πάντα. Αργότερα οι ατασθαλίες και οι εξωσυζυγικές σχέσεις του συζύγου της κλόνισαν τον γάμο τους. Μάλιστα υπάρχουν φήμες ότι η κυρία Roosevelt τον πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα διατηρώντας σχέσεις τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες. Πάντως αυτή ήταν η Πρώτη Κυρία που χρησιμοποίησε τη θέση της για να προωθήσει σημαντικά θέματα. Μεταξύ άλλων, πάλεψε για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών και των γυναικών, διεκδίκησε πρόσβαση στην παιδεία για όλους και μιλούσε ανοιχτά για θέματα ισότητας. ΗΠΑ: Οι δυναμικές σύζυγοι των προέδρων

Μετά από τον θάνατο του συζύγου της, το 1945 ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου των Η.Π.Α. στον Ο.Η.Ε. και τρία χρόνια αργότερα, έγινε η πρώτη πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και πήρε μέρος στη σύνταξη της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Betty Ford

Αναμφίβολα η πιο απελευθερωμένη Πρώτη Κυρία ήταν η Betty Ford, που φρόντιζε να ενημερώνει τον σύζυγό της για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το κίνημα των χίπις. Η ίδια μιλούσε για τα οφέλη της ψυχιατρικής θεραπείας, πράγμα που θεωρούνταν ταμπού τη δεκαετία του ’70, ενώ υποστήριξε ανοιχτά τη χρήση μαριχουάνας και το προγαμιαίο σεξ. Μερικές φορές συζητούσε για τη σεξουαλική της ζωή με τον Πρόεδρο, λέγοντας ότι έκαναν σεξ «όσο πιο συχνά γίνεται».

Αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, αλλά και για το δικαίωμα στην έκφραση, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος.

Jacqueline Kennedy

Δημοφιλέστερη όλων.  Όχι τόσο για την πολιτική της δράση όσο για την προσωπική της ζωή, ήταν σίγουρα η Jacqueline Kennedy, που ως Πρώτη Κυρία έζησε τη δολοφονία του συζύγου της. Η εικόνα της με το ματωμένο ταγιέρ έχει μείνει στην Ιστορία. Η γνωστή Τζάκι που αργότερα παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στα κρατικά θέματα, ήταν όμως γνωστή για το στιλ της -αγαπούσε ιδιαιτέρως τους Γάλλους σχεδιαστές και ξόδευε τεράστια ποσά για την πλούσια γκαρνταρόμπα της.

 

Eleanor Rosalynn Smith

Αν πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα, αυτή είναι η Eleanor Rosalynn Smith, που παντρεύτηκε τον Jimmy Carter το 1946. Λέγεται ότι εκείνη έπαιρνε όλες τις αποφάσεις, καθώς ο Πρόεδρος δεν έκανε βήμα χωρίς τις συμβουλές της, γεγονός το οποίο συχνά χρησιμοποίησαν οι επικριτές της. Άλλωστε και η ίδια εξαρχής είχε δηλώσει τις προθέσεις της, λέγοντας ότι δεν σκόπευε να είναι απλώς διακοσμητική. Στα άμεσα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβανόταν η μέριμνα για τα θέματα ψυχικής υγείας, οπότε δεν εξέπληξε σχεδόν κανέναν όταν βρέθηκε να διατελεί επίτιμη επικεφαλής της αρμόδιας προεδρικής επιτροπής. ΗΠΑ: Οι δυναμικές σύζυγοι των προέδρων

Hillary Clinton

Πώς θα αποκαλείται ο Μπιλ Κλίντον, αν κερδίσει στις εκλογές η Χίλαρι;

Η πιο δυναμική όλων όμως είναι σίγουρα η Hillary Clinton. Ήδη από την προεκλογική του καμπάνια.  Ο σύζυγός της δήλωνε πως αν εκλεγεί, ο αμερικανικός λαός «θα πάρει δύο [προέδρους] στην τιμή του ενός». Ως Πρώτη Κυρία υποστήριζε ανοιχτά τις γυναίκες και τα παιδιά. Ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε ενεργά και με τη νομοθεσία σε θέματα υιοθεσίας και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ενεπλάκη σε μια σειρά από μικρά σκάνδαλα.  Δεν καταδικάστηκε ποτέ, ενώ στάθηκε στο πλευρό του άνδρα της στο περιβόητο «σκάνδαλο Λεβίνσκι». Αργότερα, διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών επί Barack Obama και το 2016 έγινε η πρώτη γυναίκα που διεκδίκησε την Προεδρία, ερχόμενη αντιμέτωπη με τον Donald Trump.

Michelle Obama

Τέλος, η πρώτη μαύρη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η Michelle Obama άφησε το δικό της στίγμα. Δέχτηκε να βάλει υποψηφιότητα ο άνδρας της μόνο όταν της υποσχέθηκε ότι θα κόψει το κάπνισμα.  Παρόλο που έχει έντονη δράση στα χρόνια της Προεδρίας του, δεν σκέφτεται να κατέβει υποψήφια, παρά τις φήμες που κατά καιρούς κυκλοφορούν. Ασχολήθηκε ενεργά με τη στήριξη των οικογενειών των Αμερικανών στρατιωτών. Την υποστήριξη των γυναικών στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν καριέρα και οικογένεια.   Την προώθηση των τεχνών.

Εκείνη δημιούργησε το πρόγραμμα «Let’s Move!». Μιλάει  για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και το «Reach Higher Initiative». Μία πρωτοβουλία που μέχρι και σήμερα καθοδηγεί τους φοιτητές για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.  Βασιζόμενοι σε μεταπτυχιακές σπουδές. Η κυρία Obama ενδυματολογικά έχει το δικό της στιλ.  Αγαπάει τα αμάνικα ρούχα και τους Αφρικανούς σχεδιαστές, πράγμα για το οποίο την επέκριναν αρκετά συχνά.

Διαβάστε για τις πιο καλοντυμένες κυρίες στις τελετές ορκωμοσίας

Δείτε περισσότερα για την ορκωμοσία Μπάιντεν εδώ