«Δίνουν και παίρνουν οι μεγάλες κουβέντες, ότι “ζούμε ιστορικές στιγμές”, ότι “η ελληνική επικράτεια μεγαλώνει”, ότι “αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας από το 1947” και άλλα πολλά» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και σημείωσε: «Βέβαια, για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια, περισσότερο πανηγυρίζουν κάποιοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι βάζουν ήδη στο χέρι τα οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

 
Είπε ότι το ΚΚΕ έχει επισημάνει ξεκάθαρα πως «η χώρα μας όπως και όλα τα κράτη έχει δικαίωμα σε αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ., και στον καθορισμό της στη βάση της μέσης γραμμής όπου αυτό χρειάζεται». «Αυτό ισχύει και πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα από το πότε θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα» τόνισε.
Ανέφερε ότι η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την αιγιαλίτιδα ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων πρέπει να συνδέεται με τρία κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να πρυτανεύουν στις όποιες αποφάσεις: Πρώτον με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ γειτονικών κρατών και λαών. Δεύτερον με την εκμετάλλευση του θαλασσίου πλούτου με κριτήριο τις εργατικές λαϊκές ανάγκες. Τρίτον με την αποδέσμευση της χώρας από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που έχουν εχθρικούς σχεδιασμούς για τους λαούς. «Και οπωσδήποτε σε όλα αυτά κουμάντο να κάνει ο λαός στη χώρα του».