Η IATA (International Air Transport Association) υποστηρίζει το κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ψηφιακού εμβολιασμού, μία πρόταση που κατέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέτρεψε όλα τα υποκαταστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να συμφωνήσουν όλοι δηλαδή σε ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς δοκιμή COVID-19.

 

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της IATA, Αλεξάντερ Ντε Τζούνιακ, κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να συντονίσουν μια πολιτική που θα επέτρεπε στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Αυτό θα επιτευχθεί με την ανανεωμένη ελευθερία κυκλοφορίας, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

 

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη.

Ο εμβολιασμός είναι ένα θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης.

Ένα πανευρωπαϊκό αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις.

Να ανοίξουν τα σύνορά τους με ασφάλεια και στους επιβάτες την εμπιστοσύνη να πετάξουν χωρίς το φράγμα της καραντίνας », δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντε Τζούνιακ.

 

Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει «στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα.

Θα αποτελέσει τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

Η απαίτηση για εναρμονισμένη επανεκκίνηση ασφαλούς αεροπορίας είναι πιο επείγουσα από ποτέ ενόψει των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο.

Καθώς ο ιός αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο οι ικανότητες δοκιμών βελτιώνονται και ο εμβολιασμένος πληθυσμός αυξάνεται.

Αυτό επεσήμανε ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της IATA, σημειώνοντας όμως την ανάγκη των κυβερνήσεων να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με καλά συντονισμένο σχεδιασμό.

Αυτός ο προγραμματισμός πρέπει να χρησιμοποιεί τον πιο αποτελεσματικό συνδυασμό δυνατοτήτων εμβολιασμού και δοκιμών.

Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ συναντιούνται την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι στην ημερήσια διάταξη.