Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έστειλε ο Ρώσος επικεφαλής διπλωμάτης, υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε δήλωσε σχετικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας πως:

«Η Ρωσία έχει πολύ θερμές, στενές σχέσεις και πνευματικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στο εύρος των χωρικών υδάτων.
Διεμήνυσε ότι από τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας απορρέει πως κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να τα καθορίσει έως και 12 μίλια.
Ανάλογες ήταν και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Άλλο πράγμα, όταν τα χωρικά ύδατα που καθορίζει ένα κράτος έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους.

Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων»
Αυτά τόνισε χαρακτηρίζοντας απολύτως νόμιμη απόφαση την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη.

Κάλεσε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

«Είναι πολύ σωστός τρόπος, με τον οποίο πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται τα προβλήματα» σημείωσε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στα τέλη Ιανουαρίου.

«Κανείς δε θέλει στρατιωτικές πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν η Ρωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε οτιδήποτε, να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τις εμπλεκόμενες χώρες, είμαστε έτοιμοι, εάν βέβαια σε μας απευθυνθεί αίτημα να το κάνουμε».

Σημείωσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να πεισθούν ότι η Ρωσία είναι αντίπαλός τους ή εφαρμόζει μη φιλική πολιτική προς αυτές τις χώρες.

«Οι Αμερικανοί προσπαθούν να τους πείσουν, αλλά οι λογικοί πολιτικοί βλέπουν όλο το υπόβαθρο. Δηλαδή ότι ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί η εικόνα της Ρωσίας ως εχθρού.
Δεν υπάρχει διπλωματία σ’ αυτό, αλλά ο ωμός δημόσιος εξαναγκασμός.
Αμερικανοί διπλωμάτες σε όποια χώρα υπηρετούν σε αντίθεση με όλους τους κανόνες δεν διστάζουν να ζητούν ανοιχτά τον τερματισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία» κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.