Το δυσθεώρητο ποσό των 640 εκατ. τουρκικών λιρών – κάπου 85,6 εκατ. δολάρια – θα στοιχίσει στους Τούρκους φορολογούμενους η ανέγερση του νέου θερινού παλατιού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, σύμφωνα με το Επενδυτικό Πρόγραμμα 2021 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως στη γείτονα χώρα.

Ο “σουλτάνος” Ερντογάν δεν μπορεί να αρκεστεί στο «Λευκό Σεράι» στην Άγκυρα, την προεδρική κατοικία έκτασης περίπου 300.000 τ.μ.. με πάνω από 1.000 δωμάτια και κόστος 615 εκατομμύρια δολάρια, θέλει κάτι ανάλογο για θερινή κατοικία.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στο «Λευκό Σεράι» στην Άγκυρα /φωτο: AP

Έτσι, κατασκευάζεται για τον Τούρκο πρόεδρο ένα νέο παλάτι στη νοτιοδυτική παραλιακή πόλη Μαρμαρά της Τουρκίας (απέναντι από τη Ρόδο), το οποίο θα κοστίσει 640 εκατομμύρια λίρες (85,6 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Επενδυτικό Πρόγραμμα του 2021 που δημοσιεύθηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Εκατομμύρια τουρκικές λίρες έχουν ήδη δαπανηθεί για τη δομή των 300 δωματίων που βρίσκεται στον κόλπο Okluk και άλλα 20 εκατομμύρια λίρες έχουν διατεθεί για το παλάτι το 2021, σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό.

Το νέο παλάτι του Ερντογάν καλύπτει μια έκταση περίπου 65.000 τ.μ., ίση περίπου με 130 γήπεδα ποδοσφαίρου. Σε αυτήν θα κατασκευαστούν μικρά «παλάτια» με πισίνες και τρία ελικοδρόμια, σύμφωνα με την εφημερίδα Birgün.

Ο τόπος όπου κατασκευάζεται το θερινό προεδρικό παλάτι του Ερντογάν στον κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας

Το νέο προεδρικό υπερπολυτελές οικοδόμημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στις τάξεις των περιβαλλοντολόγων λόγω του ότι καταπατούν τη φύση για να προχωρήσουν την κατασκευή.

Ένα τρίτο προεδρικό παλάτι κατασκευάζεται στην αρχαία πόλη Ahlat, στις όχθες της λίμνης Βαν, στην ανατολική επαρχία Bitlis της Τουρκίας.

Την στιγμή που ο τουρκικός λαός πεινάει, ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με τον χλιδάτο βίο που διατελεί, ξοδεύοντας δημόσιο χρήμα…