“Όλα δείχνουν ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Γιορτών” δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής τονίζοντας ότι τα στατιστικά δείχνουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Έχουμε δει και σε άλλες χώρες μία πολύ γρήγορη αύξηση, λόγω της χαλάρωσης.

Κάθε άνοιγμα, εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση κρουσμάτων.

Οπως είπε από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ. αλλά και η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Υπάρχει συζήτηση για την αύξηση των προστίμων, αλλά θα αξιολογηθεί ανάλογα με τη συμπεριφορά και τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα.

Για τους λατρευτικούς χώρους επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και έως 50 άτομα.

Σε αναστολή κυνήγι και ψάρεμα.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τα μέτρα αίρονται στον Δήμο Ελευσίνας. Παρατείνονται μέχρι τις 25 Ιανουαρίου στον Ασπρόπυργο. Επίσης μέτρα θα ισχύσουν στον Δήμο Αχαρνών.

Εορδαία, Κρόκου και Σιάτιστα επεκτείνονται έως τις 25 Ιανουαρίου. Μέχρι τις 25 του μήνα τα μέτρα σε Ανθήλη, Σπάρτη, Κάλυμνο, Βοιωτία, Λέσβο και στην Αργολίδα».

Υπενθυμίζεται ότι ως προς την συγκέντρωση ατόμων στα καταστήματα: ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.