H ενεργειακή οικονομικότητα, δηλαδή το συστηματικό και οργανωμένο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να αποφέρει κάθε χρόνο ενεργειακό δυναμικό ίσο με μία συνηθισμένη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που είναι γύρω στα 400-450 Μεγαβάτ.

Αυτή η «αθόρυβη και πλήρως οικολογική παραγωγή που ισοδυναμεί με μία επιπλέον μονάδα στο σύστημα» απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια κυβερνήσεις και υπουργείο Ενέργειας αλλά φαίνεται πως επιτέλους θα υλοποιηθεί τώρα.

Το θέμα είχε βάλει ως βασική προεκλογική προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επρόκειτο τη Δευτέρα να μεταβεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πρώτη του συνεργασία με το νέο υπουργό κ.Κ. Σκρέκα, μια επίσκεψη-συνεργασία που τελικά αναβλήθηκε για κάποιες μέρες λόγω του φορτωμένου προγράμματος του Πρωθυπουργού.

Ποια θέματα θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός που αφορούν το Σχέδιο Εξοικονόμησης Ενέργειας

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητήσει όταν τελικά πάει στο ΥΠΕΝ ο Πρωθυπουργός θα είναι και η ενεργειακή οικονομικότητα, αλλά κυρίως η χρηματοδότηση του Προγράμματος αυτού από το Ταμείο Ανάκαμψης αφού απαιτούνται επενδύσεις περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια δηλαδή συνολικά 8 δις.

Η κεντρική ιδέα που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αυτή του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΤΕΝΑΠ), το οποίο θα λειτουργήσει ως Στρατηγικό Κέντρο χρηματοδότησης όλων των καινοτόμων πολιτικών και τεχνικών ενεργειακής εξοικονόμησης. Το Ταμείο θα επιδοτεί ή θα εξασφαλίζει την οικονομική στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων, επενδύσεων και προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ» αλλά πλέον και πολλών άλλων κατευθύνσεων εξοικονόμησης στους πολίτες αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο που θεωρείται «ο μέγας σπάταλος καταναλωτής» ενέργειας.

Στο ΥΠΕΝ προχωρούν επίσης το Σχέδιο για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας», το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τον Απρίλιο και να ψηφιστεί το καλοκαίρι. Σε αυτό θα δοθεί με σαφήνεια και ο ορισμός για τα «ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά» που θα ενισχυθούν με πολλούς τρόπους, αφού το 2021 μετά από συνεννόηση που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον προηγούμενο υπουργό Κ. Χατζηδάκη και φυσικά ισχύει και με τον Κ.Σκρέκα, θα είναι «η χρονιά ειδικού προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης, εστιασμένο αποκλειστικά στα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά» όπως μας έλεγε τεχνοκρατικό στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Βεβαίως αυτό είναι ένα πρώτο και μικρό βήμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής στο Σχέδιο Εξοικονόμησης Ενέργειας, «για την ενεργειακή οικονομικότητα και την ανακαίνιση ολόκληρου του εθνικού κτιριακού αποθέματος» τα επόμενα 20 χρόνια όπως έχουμε δεσμευθεί και προς την ΕΕ.

Τα πρώτα βήματα που θα ακολουθηθούν για το Σχέδιο Εξοικονόμησης Ενέργειας είναι τα εξής:

  1. Νέος ολοκληρωμένος ρόλος του Ενεργειακού Υπεύθυνου καθώς και εφαρμογή συστήματος ISO για την ενεργειακή διαχείριση σε όλα ανεξαιρέτως στα δημόσια κτίρια είτε είναι ιδιόκτητα είτε ενοικιαζόμενα.
  2. Εκπόνηση και ψήφιση νέου ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), με ενσωμάτωση όλων των νέων τεχνικών προδιαγραφών και μεθοδολογιών της ΕΕ για την αύξηση του αριθμού των κτιρίων «μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης».
  3. θέσπιση ειδικών καθεστώτων για την επιβολή υποχρέωσης ενεργειακής εξοικονόμησης, ώστε διαχειριστές δικτύων διανομής ρεύματος, προμηθευτές ενέργειας κ.ά. να συμβάλουν στην επίτευξη τουλάχιστον 20% του συνολικού σωρευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας.
  4. προκαταρκτικές διαγωνιστικές διαδικασίες μέσα στη χρονιά για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας που θα αφορούν σε στη βιομηχανία-μεταλλευτική και στην παροχή υπηρεσιών-εφοδιασμό-μεταφορές. Το μέτρο θα στοχεύσει στη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των εφαρμοζόμενων τεχνολογιών. Μέσω αυτών των διαγωνισμών, θα ενισχύονται οι αποδοτικότερες (σε όρους κόστους και αποτελέσματος) παρεμβάσεις.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το συγκεκριμένο Σχέδιο «τρέχει» η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Αλεξάνδρα Σδούκου,

Το επιθυμητό αποτέλεσμα

Ο στόχος, βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 38% σε σχέση με το 2017 ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να μην ξεπεράσει τα 16,5 Mtoe το 2030.

Το toe είναι ο τόνος ισοδύναμου πετρελαίου (Τ.Ι.Π.) (ton of oil equivalent – toe) που ισοδυναμεί με την ενέργεια η οποία εκλύεται από την καύση ενός τόνου αργού πετρελαίου και είναι περίπου ίσος με 11,63 Μεγαβατώρες MWh.

Για την επίτευξή του απαιτείται υλοποίηση επενδύσεων περίπου 8 δισ. ευρώ στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων, την περίοδο 2021-2030, με αύξηση της διείσδυσης και ενσωμάτωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κτίρια και υποδομές (net metering) και προώθηση της ηλεκτροκίνησης ώστε το μερίδιο των ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων στις νέες ταξινομήσεις να ανέλθει στο 30% το 2030.

Δείτε εδώ και τι ισχύει για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων

https://radar.gr/article/49386/prasino-fos-gia-to-ethniko-sxedio-diaxeirisis-lymaton