Η κατάσταση με την αδυναμία έκδοσης και πληρωμής συνταξιοδοτικών αποφάσεων έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ο Πρωθυπουργός κατάλαβε επιτέλους ότι οι άνθρωποι πού εμπιστεύθηκε για να φέρουν εις πέρας τη μεγάλη αυτή εκκρεμότητα απέτυχαν εντελώς.

Αφού επί ενάμιση χρόνο ακούγαμε τις αισιόδοξες και (όπως αποδεικνύεται) άστοχες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού, τώρα κατάλαβαν οι φωστήρες του … επιτελικού κράτους ότι η διοίκηση του μεγαλύτερου δημόσιου Οργανισμού της χώρας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Προσπάθησαν βέβαια να επιρρίψουν μονομερώς τις ευθύνες στον Γιάννη Βρούτση, όμως ευθύνες βαρύνουν κυρίως τους διοικούντες τον ΕΦΚΑ και όσους εισηγήθηκαν τον διορισμό τους.

Η ανάληψη διοίκησης του ΕΦΚΑ από έναν επιστήμονα της πληροφορικής (άσχετο με τη διοίκηση πολυδαίδαλων οργανισμών), συνεπικουρούμενο από κάποιους μέτριους δικηγόρους και δευτεροκλασάτα κομματικά στελέχη της ΝΔ έφεραν τα σημερινά αδιέξοδα στον πολύπαθο Συνταξιοδοτικό Οργανισμό της χώρας.

Τους μάρανε μόνο η αλλαγή ονόματος σε e ΕΦΚΑ, λες και αυτό ήταν το πρόβλημα. Δεν κατόρθωσαν να συνεργαστούν αρμονικά και να εμπνεύσουν τους χιλιάδες υπαλλήλους, ούτε μπόρεσαν να δώσουν λύσεις στα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα.

Φτάνουν τις 350.000 οι εκκρεμείς συντάξεις, όταν οι ίδιοι διέδιδαν ότι δεν ξεπερνούν τις 150.000! Με τα ψέματα και την ανικανότητά τους ασχολήθηκε ακόμη και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στο φθινοπωρινό του ταξίδι στη χώρα μας, πού χτύπησε ισχυρή καμπάνα στους κοιμώμενους κυβερνητικούς παράγοντες.

Προσπαθεί ο Πρωθυπουργός, αφενός με την αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μετάθεση Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εργασίας, αφετέρου με βιαστικές τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια πριν τα Χριστούγεννα, να λύσει το «γόρδιο δεσμό των συντάξεων». Μακάρι να επιτύχει, όμως πολύ αμφιβάλλουμε όσο τα ίδια αποτυχημένα πρόσωπα παραμένουν σε επιτελικές θέσεις του Υπουργείου και στη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Εν τω μεταξύ ο προνομιακός εργολάβος συνεχίζει να κάνει χρυσές δουλειές, όσο η έκδοση συντάξεων περνάει μόνο από τα δικά της πληροφοριακά συστήματα. Όσους υπαλλήλους και να προσλάβουν, όσους συνταξιούχους του ΙΚΑ να προσπαθήσουν να δελεάσουν, δεν θα προχωρήσει καμία απονομή συντάξεων, όσο η ψηφιοποίηση των φακέλων είναι όνειρο απατηλό και η εταιρεία συνεχίζει να αποτελεί μοναδικό και προνομιακό εργολάβο του Οργανισμού!