Σημαντικά στοιχεία τα οποία διαψεύδουν ουσιωδώς τα όσα αφηγήθηκαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία και συγκεκριμένα ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» περιλαμβάνονται σε έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετά την επεξεργασία των δύο smartphone κινητών των δύο κατηγορούμενων.
Στα κινητά τους βρέθηκαν, σύμφωνα με την Δημοκρατική της Ρόδου, sms, ιστορικό κλήσεων και συνομιλιών σε facebook και whatsapp, η δραστηριότητά τους στα social media, καταχωρήσεις ημερολογίου, downloads.
Στο κινητό του 35χρονου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 98 sms, 7332 κλήσεις, 423 αρχεία που είχε «κατεβάσει», 15 καταχωρήσεις ημερολογίου, 91 αρχεία κειμένου, 33 αρχεία εικόνας και 442 αρχεία ήχου.
Οι  επισκέψεις του 52χρονου στην ηλεκτρονική σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού
Στο κινητό του 52χρονου βρέθηκαν 213 email, 900 sms, 429 αναζητούμενοι όροι στο διαδίκτυο, 1146 αναγνωριστικά ασυρμάτων δικτύων, 96 εγγραφές αυτόματης συμπλήρωσης, 1404 κλήσεις, 98 «κατεβασμένα» αρχεία, 29 λογαριασμοί χρηστών, δραστηριότητα στα social media, το ιστορικό συνομιλιών σε messenger, native messages, twitter, viber και whatsapp, 3533 τοποθεσίες, ιστορικό συνομιλιών των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων «ΒiP» και «treema», 342 αρχεία κειμένου, 623 αρχεία εικόνας και 7 αρχεία ήχου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο του 52χρονου προκύπτει ότι επισκεπτόταν την σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού και προέβαινε σε καταγραφή των χαρακτηριστικών του στόλου, όπως παρουσιάζεται εκεί, προκειμένου να προβαίνει σε αντιπαραβολή με τα όσα είχε καταγράψει ο ίδιος!!
Βρέθηκε πλήθος μεταξύ τους συνομιλιών με μηνύματα στα τούρκικα κυρίως σε διάφορες εφαρμογές επικοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που αντάλλασσαν εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μήνυμα που αντήλλαξαν την 07.55 ώρα της 3ης Νοεμβρίου 2020:
52χρονος: «Το σκάφος P32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;»
35χρονος: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά».
Ο 52χρονος χρησιμοποιώντας τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του, περιηγείτο στο διαδίκτυο τουλάχιστον από την 09:48 ώρα της ίδιας ημέρας στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.