Γεραπετρίτης: To ΕΣΥ βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση

 

«Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα», δήλωσε, εν αναμονή και των σχετικών εισηγήσεων της επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτης, εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα του για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στο εγγύς μέλλον.

Μιλώντας στο ρ/σ Alpha 989 δήλωσε εξάλλου βέβαιος ότι «το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα πληθυσμού έτσι ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό», επίσης ότι θα πάει καλά η τουριστική περίοδος. Ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει «αλώβητη και ακέραια την εργασία -κι αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της επόμενης ημέρας».
Ξεκινώντας από τη γενική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, «η Ελλάδα πηγαίνει σχετικά καλά, είμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, είμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρουσμάτων και ειδικώς στις τελευταίες 48 ώρες στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τα δεδομένα αυτά. Υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι η προληπτική πολιτική που ασκήσαμε, αποδίδει καρπούς. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα μήνα, έχουμε περισσότερες από 400 κλίνες ΜΕΘ κενές», σημείωσε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας.
Κάνοντας δε, την παρατήρηση ότι «στην Ευρώπη αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα τους, παλινδρομούν με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια κατάσταση που μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί», αντέτεινε το παράδειγμα της δικής μας χώρας, εδώ όπου «πηγαίνουμε σε ένα σταδιακό, μετρημένο, προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας -και αυτό θα το μετράμε κάθε βδομάδα».
Χωρίς η κυβέρνηση να παραγνωρίζει το γεγονός ότι «κάθε μήνας κλειστής οικονομίας κοστίζει 3 δισ., ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας, άρα για να έχουμε αυτήν την καλή υγειονομικά κατάσταση, ‘ματώνουμε’ ως χώρα», ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου «να υπάρξει ένα άνοιγμα όσον αφορά το λιανεμπόριο με τους όρους τους οποίους θα εισηγηθεί η επιτροπή. Στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει, ελπίζω, ένα σταδιακό άνοιγμα και των σχολείων», πολλώ μάλλον που, όπως διευκρίνισε, «οι μελέτες λένε ότι τα σχολεία δεν συνιστούν εστίες υπερμετάδοσης».
Εστιάζοντας στην αυριανή κρίσιμη εισήγηση της επιτροπής, επεσήμανε πως «το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα, άρα θα πρέπει να επαναλειτουργήσει. Από εκεί και πέρα για οποιοδήποτε άνοιγμα, θα περιμένουμε τις αποφάσεις της επιτροπής».

Το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα πληθυσμού

Στο θέμα του  εθνικού εμβολιασμού, «ως τώρα έχει εμβολιαστεί το 0,6% του γενικού πληθυσμού, αυτό είναι ένα ποσοστό αντικειμενικά μικρό, είναι όμως υπερδιπλάσιο από το ποσοστό πληθυσμού σε άλλες σημαντικές χώρες της Ευρώπης, όπως Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει ενεργοποιήσει τέτοιου τύπου ψηφιακή οργάνωση στο κομμάτι των ραντεβού για τον εμβολιασμό».
Και, σε αριθμούς, «έχουμε επιβεβαιωμένα 110.000 νέα ραντεβού ιδίως από την κατηγορία των υπερηλίκων. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 150 σημεία εμβολιασμού με 282 εμβολιαστικά κέντρα. Ο σχεδιασμός είναι να έχουμε περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα», με τη διευκρίνιση ότι «αυτό δεν είναι αναγκαίο σήμερα γιατί δεν έχουμε πολύ μεγάλη ροή προμηθειών». Όμως, μέσα στον Ιανουάριο, από την Pfizer και την Moderna, η χώρα θα έχει περίπου 450.000 δόσεις, το Φεβρουάριο περίπου 1,7 εκατ. και τον Απρίλιο περίπου 7 εκατ.
Τούτων δοθέντων, «το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα πληθυσμού έτσι ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό», με την πρόσθετη παρατήρηση ότι «ο εμβολιασμός δεν είναι τυχαίος, είναι στοχευμένος. Όταν θα έχεις φθάσει στο 50% του πληθυσμού, που είναι ένας πολύ βατός στόχος για το καλοκαίρι, και σε αυτόν τον πληθυσμό θα έχεις όλες τις ευάλωτες κατηγορίες, στην πραγματικότητα το τείχος που έχει υψώσει στον ιό, είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο αναλογικά. Είναι άλλο ο εμβολιασμός του 50% του γενικού πληθυσμού κι άλλο να έχεις κάνει 50% σε εκείνους οι οποίοι είναι απολύτως ευάλωτοι στον ιό», υπογράμμισε συγκεκριμένα ο Γ. Γεραπετρίτης και τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να έχουμε φθάσει σε κρίσιμη μάζα ανοσίας πολύ πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενιαία μεταχείριση. Είμαστε γνήσια αισιόδοξοι, ότι η τουριστική περίοδος θα είναι ανθούσα στην Ελλάδα».
Στο ερώτημα γιατί δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε νησιά με πολύ μικρή επιβάρυνση, ο υπουργός υπεραμύνθηκε του μοντέλου της ενιαίας διαχείρισης της χώρας -«μας έχει οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα»-, άλλωστε «χώρες που επέλεξαν να κάνουν γεωγραφικά διαφοροποιημένη διαχείριση, δεν πήγαν καλά». Επικαλέστηκε δε, και το παράδειγμα της Κρήτης, όπου «μια βδομάδα πριν ήταν εντελώς καθαρή, τώρα εμφανίζει σε ορισμένα σημεία να έχει μια μικρή, διαχειρίσιμη βεβαίως, έξαρση», θέλοντας έτσι να υπογραμμίζει τον ευμετάβλητο χαρακτήρα της κατάστασης.
Και συμπέρανε για το θέμα πως αν επιτραπεί «θα γίνει μετρημένο άνοιγμα παντού, οριζόντια», και μόνον εκεί που υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση, τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα. «Δεν θα μπούμε στη λογική του να ανοίξουμε ασύμμετρα ‘πράσινες’ περιοχές, το πράσινο πολύ εύκολα ‘κοκκινίζει’, ενώ το αντίθετο δεν γίνεται καθόλου εύκολα». Και έκλεισε τη σχετική αναφορά επικαλούμενος το παράδειγμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καλύμνου και πώς ένα «πράσινο» νησί, από ένα τυχαίο γεγονός έγινε «κατακόκκινο».

Exit mobile version