Το πλύσιμο των ρούχων ευθύνεται για την ρύπανση της Αρκτικής. Έρευνες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι τα λεγόμενα «μικροπλαστικά», δηλαδή κομμάτια πλαστικού με διάμετρο έως και 5 χιλιοστά, αποτελούν έναν από τους πιο κοινούς ρύπους των υδάτων του πλανήτη.

Τώρα, μια νέα έρευνα αναδεικνύει το γεγονός ότι η ρύπανση από τα μικροπλαστικά έχει φτάσει έως και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, όπως ο Βόρειος Πόλος.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», απέδειξε επίσης ότι το 92% των μικροπλαστικών που εντοπίζονται στον Αρκτικό ωκεανό προέρχεται από ίνες συνθετικών υλικών, όπως ο πολυεστέρας, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ένδυση.

Για την διεξαγωγή της έρευνας, 4 πλοία συνέλεξαν δείγματα νερού από 71 περιοχές του αρκτικού κύκλου, και από βάθος 3 με 8 μέτρων.

Η ανάλυση έδειξε πως υπήρχαν 40 σωματίδια μικροπλαστικών ανά κυβικό μέτρο νερού, με το 92,3% των σωμωτιδίων να προέρχεται από συνθετικές ίνες.

Το μέγεθος, το σχήμα και το είδος του υλικού το ταυτίζει με βεβαιότητα με τις ίνες των ρούχων, που αποβάλλονται από αυτά κατά το οικιακό πλύσιμο ή κατά την παραγωγή των υφασμάτων.

Περίπου τα 2/3 των ρούχων που κατασκευάζονται σήμερα αποτελούνται από συνθετικά υλικά, όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον και το ακρυλικό.

Υπολογίζεται ότι ετησίως, η βιομηχανία παραγωγής υφασμάτων παράγει περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συνθετικού υλικού.

Παρόλο που οι βιομηχανίες φιλτράρουν τα απόβλητά τους, μεγάλο μέρος των μικροπλαστικών φαίνεται πως καταλήγει και πάλι στον ωκεανό.

Το πώς μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τους ανθρώπους και τις μορφές θαλάσσιας ζωής (π.χ. ψάρια, πτηνά, ζωοπλαγκτόν) η παρουσία των μικροπλαστικών απασχολεί ιδιαίτερα την επιστήμη τελευταία.

Στο παρελθόν, ερευνητές έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά στα εντόσθια ψαριών και άλλων ζώων, τα οποία μπορούν να περάσουν και στον άνθρωπο μέσω της αλιείας και της διατροφής.

Ο επικεφαλής της νέας έρευνας, δρ. Πίτερ Ρος, λέει πως οι βιομηχανίες, οι οποίες ήδη εξετάζουν τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον η χρήση νερού, χημικών (π.χ. βαφών) και οι εκπομπές αερίων εκ μέρους τους, θα πρέπει σύντομα να εξετάσουν τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον εξαιτίας των υφασμάτων που χρησιμοποιούν.

Αν και η επιστήμη γύρω από τα μικροπλαστικά και τις συνέπειές τους στην υγεία είναι ακόμη πολύ νέα, είναι σίγουρο πως η παρουσία μικροπλαστικών στον οργανισμό μας δεν επιφέρει κανένα όφελος, ενώ το να είναι επικίνδυνη αποτελεί ένα πολύ ισχυρό ενδεχόμενο.