Το πρώτο εξώφυλλο που σχεδίασε ο Βέλγος Ερζέ για τον «Μπλε Λωτό», που απεικονίζει τις περιπέτειες του Τεν-Τεν στην Κίνα, βγαίνει σε δημοπρασία στις 14 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ολα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1936 στο δωμάτιο ενός σπιτιού με κόκκινα τούβλα στην οδό Knapen στις Βρυξέλλες. Εκεί βρισκόταν ο Ζορζ Προσπέρ Ρεμί, που θα γίνει αργότερα γνωστός με το ψευδώνυμο Ερζέ. Πάλευε με τη λευκή κόλλα και τη σινική μελάνη, τις ακουαρέλες και τη γκουάς στο χαρτί, για το εξωφύλλου του «Τεν-Τεν», μια δημιουργία του σε μορφή κόμικ που τα επόμενα χρόνια θα γνώριζε μαζική επιτυχία αγγίζοντας σε πωλήσεις τα 255 εκατομμύρια τεύχη σε ολόκληρη την υφήλιο.

Μετά τις αποστολές του ήρωα με το τσουλούφι στη Σοβιετική Ενωση («Ο Τεν-Τεν στη Χώρα των Σοβιέτ») ή το Κονγκό («Ο Τεν-Τεν στο Κονγκό»), ο δημιουργός του αποφάσισε να τον στείλει στην Κίνα με τον «Μπλε Λωτό», όπου θα προσπαθούσε να ξεσκεπάσει ένα δίκτυο διακινητών οπίου. Στις 12 του μήνα ο Ερζέ έπρεπε να παραδώσει το εξώφυλλο στην έδρα του εκδοτικού οίκου Καστερμάν. Το σχέδιο που προέκυψε ήταν η πρώτη εκδοχή για το εξώφυλλο του «Μπλε Λωτού»: ο διάσημος ήρωας με το τσουλούφι μαζί με τον αγαπημένο του σκύλο Μιλού αντιμέτωποι με έναν τρομακτικό κόκκινο δράκο σε μαύρο φόντο.

tenten2

Ογδόντα χρόνια αργότερα αυτό το κομμάτι χαρτί αποτελεί αντικείμενο δημοπρασίας εκατομμυρίων ευρώ. Ο σπεσιαλίστας του οίκου δημοπρασιών Artcurial Ερίκ Λεροά μας αναφέρει σχετικά με το έργο: «Η εκτίμηση ότι στον πλειστηριασμό της 14 Ιανουαρίου στο Παρίσι θα αγγίξει τα 2,2 με 2,8 εκατ. ευρώ δεν είναι μόνο δική μου αλλά και της αγοράς.

ΤΙΜΗ

Οι παράγοντες που καθορίζουν αυτήν την τιμή; Ο βασικότερος είναι ότι πρόκειται για ένα έγχρωμο εξώφυλλο, πράγμα πολύ σπάνιο στη δουλειά του Ερζέ. Μόνο στα πρώτα πέντε άλμπουμ είχε κάνει έγχρωμα εξώφυλλα. Εκείνη την εποχή ήταν ακριβή η εκτύπωση του άλμπουμ σε τριχρωμία και ο Τεν-Τεν πωλούνταν ήδη σε υψηλή τιμή. Οπότε του είπε ο Καστερμάν, ο εκδότης του, να κάνει ένα πιο απλό εξώφυλλο χρωματικά και να βάλουν καλύτερης ποιότητας χαρτί στο εσωτερικό του άλμπουμ. Αυτό είναι επομένως το αρχικό εξώφυλλο που είχε προβλεφθεί για τον “Μπλε Λωτό” το 1936, το οποίο όμως θα έβγαινε πολύ ακριβό κι έτσι δεν χρησιμοποιήθηκε».

Σε κάθε περίπτωση, η δημοπρασία έχει ήδη δρομολογηθεί. Σύμφωνα με τον Λεροά, υπάρχουν συλλέκτες που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους ενώ όπως σημείωσε: «Πρόκειται για το πιο όμορφο κομμάτι στην ιδιωτική αγορά τέχνης το οποίο δεν είχε διοχετευτεί ποτέ στην αγορά. Υπάρχει μόνο σε βιβλία που αναφέρονται σε αυτό».

Συμπλήρωσε πως «οι επίδοξοι αγοραστές προέρχονται από όλες τις ηπείρους» αλλά δεν ήθελε να δώσει παραπάνω στοιχεία αναφορικά με τους «μνηστήρες» του εμπνευσμένου έργου. Το περιοδικό «Paris Match» παρουσίασε μια λίστα πιθανών πλειοδοτών, που περιλαμβάνει από τον Mπέντζαμιν ντε Ρότσιλντ, κληρονόμο της μεγάλης βιομηχανίας BIC, μέχρι τον άνθρωπο πίσω από τον «Πόλεμο των Αστρων» Τζορτζ Λούκας, για τον οποίο φημολογείται ότι θέλει να ανοίξει ένα μουσείο με εικονογραφήσεις. Μετά από αυτό μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι ο Ερζέ αναδεικνύεται σε Γουόλτ Ντίσνεϊ της Ευρώπης.