Ηλίας Μόσιαλος: Το εμβόλιο του κορωνοϊού και η σκλήρυνση κατά πλάκας

Η βρετανική εταιρεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis Society) συγκέντρωσε κορυφαίους βρετανούς επιστήμονες, ώστε να υπάρξει συναίνεση για τη στρατηγική για τους εμβολιασμούς των ασθενών για τον COVID-19.

Ηλίας Μόσιαλος: Το εμβόλιο του κορωνοϊού και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οδηγίες της βρετανικής εταιρείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Η βρετανική εταιρεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis Society) συγκέντρωσε κορυφαίους βρετανούς επιστήμονες, ώστε να υπάρξει συναίνεση για τη στρατηγική για τους εμβολιασμούς των ασθενών για τον COVID-19. Αξιολογήθηκε ο τρόπος λειτουργίας των εμβολίων COVID-19, αλλά και αξιόπιστα στοιχεία από μελέτες άλλων εμβολίων και το πως επηρεάζουν την πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Σε δήλωσή τους εξηγούν πως, δεν συντρέχει ανησυχία ότι οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19 θα είναι επικίνδυνο για αυτούς τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (https://www.mssociety.org.uk/what-we-do/news/ms-society-medical-advisers-release-consensus-statement-covid-19-vaccines).

Ανακοίνωση

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, το εμβόλιο δεν αναμένεται να επιδεινώσει τη νόσο ή τα συμπτώματά της, να προκαλέσει υποτροπή/ ώση ή να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των DMT φαρμάκων (αυτών δηλαδή που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου: Disease Modifying Treatments, DMT). Επιπλέον, δεδομένου πως κανένα από τα κορυφαία υποψήφια εμβόλια COVID-19 δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, θεωρείται πως θα είναι ασφαλή για όλους τους ασθενείς σε όλους τους τύπους DMT θεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τους ασθενείς σε DMT θεραπεία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19
Ορισμένα DMT φάρμακα ενδέχεται να μειώσουν την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου επειδή αποτρέπουν την πλήρη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο. Επομένως, το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό για άτομα που πρόσφατα έλαβαν ή λαμβάνουν DMT.
Δεν συστήνεται ή δεν θεωρείται σκόπιμο να υπάρξει αλλαγή στη θεραπεία ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ακόμη και η μειωμένη ανοσοαπόκριση είναι καλύτερη από τη μηδενική προστασία, οπότε οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς σε DMT θεραπεία.

 

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η δεύτερη θεραπεία αλεμτουζουμάμπης ή κλαδριβίνης χορηγείται συνήθως μετά από 12 μήνες, αλλά αυτό μπορεί να καθυστερήσει με ασφάλεια για αρκετούς μήνες χωρίς ανησυχίες, επιτρέποντας κάποια ευελιξία στον προγραμματισμό του εμβολιασμού εκ των προτέρων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ειδικοί θεωρούν πως η θεραπεία με κάποια άλλα DMT, δεν θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό καλύπτει τις βήτα-ιντερφερόνες και τα Copaxone, Brabio, Aubagio, Tecfidera, και (Tysabri).

Αναφορικά με τους ασθενείς στους οποίους συνίσταται η τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων, οι ειδικοί ενημερώνουν πως αυτή η θεραπεία πιθανότατα θα μειώσει την ανταπόκριση στο εμβόλιο. Πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη θεραπεία προτού εμβολιαστείτε.

Άλλα σημαντικά σημεία που προκύπτουν από την ανακοίνωση είναι:

διάστημα τουλάχιστον 7 ημερών μεταξύ του εμβολίου κατά της γρίπης και του εμβολιασμού COVID-19.
o κίνδυνος είναι διαφορετικός για τον κάθε ασθενή. Τα τρέχοντα εμβόλια COVID-19 απαιτούν 2 δόσεις και ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα σας προτείνει πως να εμβολιαστείτε σε σχέση με την τρέχουσα θεραπεία με DMT.

Όλοι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν ακόμη και αν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του COVID-19. Τα άτομα που περιλαμβάνονται στην κλινικά εξαιρετικά ευάλωτη λίστα θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις.

Θα ήθελα όμως να κλείσω αυτή την αναφορά στα εμβόλια κατά του COVID-19 και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και με κάποια ακόμη ενθαρρυντικά νέα. Σε μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Science, ανακοινώθηκαν τα πρώτα προκλινικά αποτελέσματα για το mRNA εμβόλιο της BioNTech έναντι της σκλήρυνσης κατά πλάκας (πηγή DOI: 10.1126/science.aay3638). Τα πρώτα αποτελέσματα σε ποντίκια με σκλήρυνση κατά πλάκας δέιχνουν πως το εμβόλιο καθυστέρησε την έναρξη και μείωσε τη σοβαρότητα της νόσου χωρίς να εμφανίσει εμφανή συμπτώματα γενικής ανοσοκαταστολής.

Πολλά λοιπόν τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες αισιοδοξώντας πως θα υπάρχουν πολλοί εθελοντές για το mRNA εμβόλιο, τώρα που ο κόσμος αναγνωρίζει πως τουλάχιστον 2 mRNA εμβόλια αποδείχθηκαν ασφαλή και αποτελεσματικά.

Exit mobile version