Οι εφοπλιστές έκαναν πράξη τα όσα συμφώνησαν. Σήμερα το μεσημέρι προχώρησαν στην εξάσκηση των δικαιωμάτων για το 18,5% των μετοχών της Pemaonaro και συνολικά θα διαθέτουν το 23,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Συγκεκριμένα, η Invesco προχώρησε στην εξάσκηση των δικαιωμάτων για το 18,33% ή 39,28 εκατ. μετοχές της Pemaonaro των αδελφών Καλλιτσάντση και συνολικά θα διαθέτει το 23,33% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Η συναλλαγή θα περάσει μέσω του χρηματιστηρίου στις 13 Ιανουαρίου 2021.

Εν όψει της μετοχικής μάχης της 27ης Ιανουαρίου 2021, οι εφοπλιστές κ.κ Γ. Καϋμενάκης, Δ. Μπάκος πραγματοποιούν την δεσμευτική συμφωνία την οποία είχαν συνάψει με την Pemaonaro, έτσι το επενδυτικό fund Farallon βγαίνει εκτός της εξίσωσης.

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι η στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει για την κατασκευαστική εταιρεία η πλευρά των δυο εφοπλιστών. Σε αντίθεση, λοιπόν, με το family office της Reggeborgh, το οποίο δεν έχει ασκήσει τα δικαιώματα για τα οποία έχει ιδιωτικό συμφωνητικό με την πλευρά του κ. Λ. Μπόμπολα, η πλευρά των εφοπλιστών καταθέτει τα κεφάλαια της για να διεκδικήσει την κατασκευαστική εταιρεία. Kαίριο ερώτημα, επίσης, εν όψει της Γενικής συνέλευσης είναι εαν η πλευρά των εφοπλιστών επιδιώξει να χρησιμοποιήσει και το “όπλο” της Δημόσιας Πρότασης.

Μετοχικά, όπως θα δούμε, η πλευρά της Invesco δύναται να συγκεντρώσει γύρω της ένα ποσοστό περί το 31%, σε αντίθεση με την πλευρά των Ολλανδών η οποία διαθέτει 14,23% και δυνητικά 26,7% των μετοχών εφόσον εξασκήσει το ποσοστό του 12,5% των μετοχών του κ. Λ. Μπόμπολα.

Τι σχεδιάζουν για το ομόλογο της Ελλάκτωρ

Aν και η πλευρά των δυο εφοπλιστών κρατά κλειστά τα χαρτιά της εν όψει της Γενικής Συνέλευσης μια εξέλιξη στο ομόλογο ίσως να είναι ενδεικτική.

Απο τα μέσα Νοεμβρίου το ομόλογο της Ελλάκτωρ, ύψους 670 εκατ. ευρώ, λήξης 2024 (κουπόνι 6,375%) βρίσκονταν στο 85% της ονομαστικής αξίας.

Έκτοτε σημειώνει άνοδο και χθες βρέθηκε στο 91,87% της ονομαστικής αξίας. Όπως είναι γνωστό, το ομόλογο διαθέτει ρήτρα πρόωρης εξόφλησης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες – που δεν επιβεβαιώνονται -πρόθεση των εφοπλιστών είναι να εκδοθεί νέο ομόλογο με με το μισό επιτόκιο προκειμένου να δημιουργηθεί μια αξιόλογη ταμειακή ροή στην εταιρεία. Μ αυτόν τον τρόπο ο όμιλος θα απαλλαγεί από ένα κοστοβόρο δανεισμό ο οποίος στοιχίζει 42, 7 εκατ. ετησίως.