Αναγκαία κρίθηκε από το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η παράταση δύο εβδομάδων για τις αιτήσεις του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» σε 4 περιφέρειες της χώρας.

Oι νέες ημερομηνίες: σε Αν. Μακεδονία – Θράκη 25 Ιανουαρίου (αντί 11 Ιανουαρίου), σε Δυτική Μακεδονία 27 Ιανουαρίου (αντί 13 Ιανουαρίου), σε Κεντρική Μακεδονία 29 Ιανουαρίου (αντί 15 Ιανουαρίου) και Θεσσαλία 1η Φεβρουαρίου (αντί 20 Ιανουαρίου). Σε ότι αφορά στις πολυκατοικίες η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 3 Φεβρουαρίου σε όλη την Ελλάδα.

Συνεργάτες του κ. Σκρέκα μας έλεγαν πως «οι αλλαγές στην πλατφόρμα ήταν απαραίτητες αφού τα τεχνικά γραφεία συμβούλων φόρτωναν ξαφνικά τεράστιο αριθμό αιτήσεων και ουσιαστικά κλείδωναν τη χωρητικότητα της πλατφόρμας, αποκλείοντας χιλιάδες άλλους δικαιούχους» και συμπλήρωναν ότι «με την άμεση παρέμβασή μας όπως εισηγήθηκε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα εξαλειφθεί το φαινόμενο και θα μπορούν όλοι με αυστηρό προγραμματισμό να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα».

Όπως συμπλήρωναν οι συνεργάτες του νέου υπουργού «από την πρώτη μέρα εγκατάστασής μας στο υπουργείο, άνθρωποι του ΤΕΕ μας ενημέρωσαν για τη μαζική υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα από μεγάλους συμβούλους ειδικών λογισμικών ώστε οι ίδιοι μεν να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πελατών τους αλλά αποκλείοντας νοικοκυριά που προσπαθούν να υποβάλλουν από μόνα τους τις αιτήσεις. Αυτό δεν είναι τυπικά παράνομο προκαλεί όμως μεγάλες αδικίες εναντίον των μικρών κάτι που έπρεπε να είχε προβλεφθεί νωρίτερα ήδη από το Νοέμβριο» παρατηρούν με νόημα αφήνοντας και κάποιες αιχμές.

Να υπενθυμίσουμε πως, όπως έγκαιρα είχε επισημάνει το radar.gr, η συγκεκριμένη συμπεριφορά των «μεγάλων» του consulting είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από χιλιάδες νοικοκυριά αφού δεν υπήρχαν αυστηρά κριτήρια προϋποθέσεων συμμετοχής και κυρίως, ποσοστώσεων στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ώστε να συμμετέχουν όλοι ενδιαφερόμενοι. Το ΤΕΕ στις 23 Δεκεμβρίου, είχε ζητήσει από τον προηγούμενο υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη τη θέσπιση «όρων χωρητικότητας και ενεργειακής ένδειας» αλλά και το μέγεθος εξοικονόμησης ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τον προϋπολογισμό της κατατεθείσας πρότασης. Αυτές οι προτάσεις υλοποιούνται τώρα.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» έχει μέχρι σήμερα προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και παρέχει επιδότηση έως και 85% για την υλοποίηση οικιακών παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών. Το σημαντικό όμως είναι πως έρχεται μέχρι το Μάιο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με προϋπολογισμού 1 δις. ευρώ.

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»

Οι εννέα βαθμίδες για ένταξη στο πρόγραμμα και έγκριση είναι οι εξής:

1.Όλες οι διαδικασίες αίτησης και ένταξης πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα από το πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr.

Η σύνδεση του ενδιαφερομένου γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet, όπου θα πρέπει την πρώτη φορά να γίνει εγγραφή χρήστη στο πληροφοριακό σύστημα. Ακολουθεί η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου αίτησης, η συμπλήρωση των βασικών στοιχείων χρήστη και ακινήτου και η αποθήκευση του αρχείου.

2. Μέχρι την υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει την επιλογή του να χρησιμοποιήσει Σύμβουλο Έργου για την διαδικασία υποβολής και διαχείρισης της αίτησης. Στη συνέχεια, θα καταχωρήσει τα στοιχεία του και θα τον εξουσιοδοτήσει ώστε να μπορεί στη συνέχεια να συμπληρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για την αίτησή του. Σε αυτή τη βαθμίδα δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα τα οικονομικά στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου για το οποίο γίνεται η αίτηση και ελέγχεται εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Προγράμματος. Επίσης, καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα τα βασικά στοιχεία του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ώστε να γίνει ο έλεγχος του ενεργειακού στόχου. Επιπλέον σε αυτή τη βαθμίδα επισυνάπτονται ηλεκτρονικά σε μορφή pdf τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

3. Καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα οι παρεμβάσεις που έχουν επιλεχθεί, οι ποσότητες και το αντίστοιχο κόστος τους. Επίσης, δηλώνεται το χρηματοδοτικό σχήμα, αν δηλαδή υπάρχουν Ίδια Κεφάλαια ή έχει συναφθεί δάνειο ή συνδυασμός των δύο.

4. Σε αυτή τη βαθμίδα ο υποψήφιος υποβάλει την αίτησή του λαμβάνοντας στη συνέχεια μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου και δεσμεύεται το ποσό για την επιχορήγηση.

Ο υποψήφιος ενημερώνεται για τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το ποσοστό και το ποσό της επιχορήγησης, το ανώτατο επιλέξιμο κόστος των παρεμβάσεων, του σύμβουλου έργου, τυχόν μελετών καθώς και των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων. Ο εξαψήφιος αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αποδίδεται με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο και δεσμεύεται το σχετικό ποσό, πριν την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων από τον δικαιούχο. Για τις υποβληθείσες αιτήσεις για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο Πρόγραμμα με Δάνειο, υπάρχει προθεσμία 130 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης, ώστε να καταχωρηθεί, υποβληθεί και εξεταστεί αίτηση για δανειοδότηση σε συνεργαζόμενη τράπεζα. Οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οφείλουν να ολοκληρώσουν τον πιστοληπτικό έλεγχο εντός 60 ημερών από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος έχει αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων για τη λήψη του δανείου δικαιολογητικών και υποβάλει την αίτηση δανείου του.

5. Ο υποψήφιος υποβάλλει δήλωση αποδοχής της συμμετοχής του στο πρόγραμμα (και τους όρους αυτού) ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι και 30 ημέρες πριν από την λήξη του αρχικού συμβατικού χρόνου υλοποίησης του έργου. Στην περίπτωση που έχει επιλεγεί λήψη δανείου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον ωφελούμενο πραγματοποιείται εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος

6. Καταχωρούνται τα στοιχεία των προμηθευτών στο σύστημα (έλεγχος ενεργών ΑΦΜ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η εγγραφή του προμηθευτή ως χρήστη και ο ορισμός τουλάχιστον ενός επαγγελματικού λογαριασμού ΙΒΑΝ. Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης ποσοστού 70% του δανείου, το οποίο αποτελεί προκαταβολή για την υλοποίηση του έργου. Οι προμηθευτές και ο ωφελούμενος ενημερώνονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος για την κατάθεση των προκαταβολών δανείου. Στην περίπτωση που στο χρηματοδοτικό σχήμα της απόφασης υπαγωγής προβλέπεται η καταβολή ιδίων κεφαλαίων, τότε οι ωφελούμενοι τα καταβάλουν στον ανάδοχο/προμηθευτή ως προκαταβολή, μόνο όμως μέσω τραπεζικού συστήματος και τα καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα. Τίθεται υπόψη ότι η καταβολή των ιδίων κεφαλαίων δεν γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος και η παρακολούθηση της βαρύνει τον ωφελούμενο και τον εκάστοτε ανάδοχο/προμηθευτή. Ο ωφελούμενος είναι υπεύθυνος για το ύψος της προκαταβολής που καταβάλλει στον ανάδοχο/προμηθευτή. Ακολουθεί η υλοποίηση των παρεμβάσεων και η 2η Ενεργειακή επιθεώρηση/Έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού (Β΄ΠΕΑ). Μετά την έκδοση του Β’ ΠΕΑ, ο ωφελούμενος ή ο σύμβουλος έργου καταχωρεί στο σύστημα τα στοιχεία του Β’ ΠΕΑ και τα αναλυτικά στοιχεία των παραστατικών δαπανών των παρεμβάσεων. Τα στοιχεία του Β΄ΠΕΑ αντλούνται από το buildingcert.

7. Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων και τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία: Ο ωφελούμενος καταχωρεί τη δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου και την παροχή των κινήτρων του προγράμματος στο πληροφοριακό σύστημα επισυνάπτοντας τα παραστατικά δαπανών και τα λοιπά δικαιολογητικά. Ο ωφελούμενος ενημερώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος για το τελικό επιλέξιμο κόστος καθώς και για το ποσό των ιδίων κεφαλαίων που απαιτείται να καταβάλει στους προμηθευτές/αναδόχους. Διενεργείται έλεγχος των δικαιολογητικών από τον δικαιούχο και διευθετούνται τυχόν εκκρεμότητες εντός οριζόμενων προθεσμιών. Με τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος και σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής, διαμορφώνεται, βάσει και των υποβαλλόμενων παραστατικών δαπανών, ο τελικός συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου.

8. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα καταρτίζεται λίστα υπαγωγής από τον δικαιούχο με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου ολοκληρωμένης αίτησης (έγκριση δανείου, όπου απαιτείται) και αποστέλλεται στην Επενδυτική Επιτροπή: Έκδοση Απόφασης υπαγωγής/απόρριψης αιτήσεων/Ενημέρωση Ωφελουμένου ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα/Κοινοποίηση της έγκρισης στο Χρηματοπιστωτικό οργανισμό (όπου απαιτείται).

9. Ο δικαιούχος, εφόσον διαπιστώσει την καταβολή των ιδίων κεφαλαίων από τον Ωφελούμενο για την εξόφληση των δαπανών, ενημερώνει τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό ώστε να καταβάλει την επιχορήγηση και την εκταμίευση του συνόλου του δανείου, κατά περίπτωση, για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών (αναδόχων/προμηθευτών κ.λπ.) και την καταβολή στον Ωφελούμενο του ποσού που του αντιστοιχεί για τα εξοφλημένα παραστατικά δαπάνης.