Ιδιαίτερα αργοί οι ρυθμοί εμβολιασμού στη Γερμανία. 

Η τροφοδοσία των εμβολιαστικών κέντρων, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην επιταχυνση των εμβολιασμών.
Η Γερμανία έχει ανοίξει εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα σε αθλητικούς χώρους και αίθουσες συναυλιών και έχει την υποδομή για τον εμβολιασμό 300.000 ατόμων ημερησίως, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν.

Τα εμβολιαστικά κέντρα όμως παραμένουν άδεια, ενώ τα περισσότερα ομόσπονδα κράτη σχεδιάζουν να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα μετά τα μέσα του Ιανουαρίου.

Προτεραιότητά τους είναι η αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στους οίκους ευγηρίας.

Ακολουθώντας μία κινητή εμβολιαστική ομάδα στην πόλη Ντίλενμπουργκ, 100 χιλιόμετρα βορείως της Φρανκφούρτης, διαπιστώνει κανείς πόσο δύσλειτουργική είναι η όλη διαδικασία.

Η ομάδα ξεκινάει με την τοποθέτηση σε ασθενοφόρο κοντέινερ που περιέχει 84 δόσεις του εμβολίου που έχει αποψυχθεί από τις συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.

Στον οίκο ευγηρίας, συναντάται με τον διευθυντή, ο οποίος έχει ετοιμάσει τις «φόρμες» που απαιτούνται για τον εμβολιασμό φιλοξενουμένων και προσωπικού και έχει προβλέψει για τους χώρους εμβολιασμού και παρακολούθησης.

Η ομάδα, αποτελούμενη από τέσσερα μέλη και δύο εκπαιδευόμενους, έχει στην διάθεσή της λίγες ώρες για να χορηγήσει τις δόσεις των εμβολίων εμπρόθεσμα, πριν καταστούν ακατάλληλα προς χρήσιν εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες της εκστρατείας εμβολιασμού, η Γερμανία χορήγησε 533.000 εμβόλια, μόλις τα δύο πέμπτα του 1,3 εκατομμυρίου δόσεων που έχουν παραληφθεί. 

Στην Γερμανία, τα 16 ομόσπονδα κράτη κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δεν έχει εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις εμβολίου.
Οι γιατροί σε ορισμένα κέντρα δηλώνουν ότι ολόκληρες βάρδιες εμβολιασμού έχουν ακυρωθεί. Στο Βερολίνο ένα εμβολιαστικό κέντρο άνοιξε και έκλεισε εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων.

Ο Γενς Σπαν κάνει λόγο για προβλήματα παραγωγής μάλλον παρά για μικρότερες παραγγελίες τονίζοντας πως «με την υποδομή που έχουμε ήδη δημιουργήσει στην Γερμανία, θα έχουμε την ικανότητα για 250.000 έως 300.000 εμβολιασμούς ημερησίως – όταν θα έχουμε τις δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία περιμένει να παραλάβει 5,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου και άλλα 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Αλλά αυτές οι παρτίδες δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν τα 5,7 εκατομμύρια των ανθρώπων άνω των 80 ετών, το 6,8% του πληθυσμού.

Η Γερμανία ελπίζει ότι ο εμβολιασμός σε ιατρεία θα μπορεί να γίνεται στην δεύτερη φάση της επιχείρησης.

«Η δύναμή μας στην Γερμανία είναι το σύστημα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Δεν είμαστε μια χώρα μεγάλης κλίμακας συστήματος διαχείρισης στην υγεία, όπως μπορεί να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Κάνουμε μία κούρσα κατά ενός ιού. Θα νικήσουμε μόνο αν εμβολιάσουμε όσο γίνεται περισσότερους το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε παιδίατρος και επικεφαλής τοπικής ιατρικής ένωσης.