Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον πολιτικό και ιατρικό κόσμο η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, περί ευθυνών των γιατρών για τους θανάτους εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ειδικότερα, σε ερώτηση του iatronet για τους θανάτους ασθενών με Covid-19 εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε πως κρεβάτια ΜΕΘ υπήρχαν για όλους τους ασθενείς και πως κριτήριο για εισαγωγή στη ΜΕΘ “δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς, με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε ΜΕΘ”.

Γιατροί ΕΣΥ Θεσσαλονίκης

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση των γιατρών του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι “δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ”. Κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης και αποποίησης των “εγκληματικών ευθυνών” της κυβέρνησης που “άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ” και σημειώνει ότι οι υγειονομικοί στοχοποιούνται από την κυβέρνηση.

“Σε μία πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, ανέφερε ότι κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, την ώρα που στη βόρεια Ελλάδα οι ΜΕΘ λειτουργούσαν για πάνω από ένα μήνα με 100% πληρότητα. Την ώρα που απλά μετονόμασαν την πλειονότητα των άλλων κλινών ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων σε Covid χωρίς να δημιουργήσουν, παρά ελάχιστες, καινούργιες κλίνες. Την ώρα που δεκάδες ασθενείς παρέμεναν για μέρες διασωληνωμένοι σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης, ακόμα και σε απλούς θαλάμους, με στελέχωση το υπάρχον προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση στην εντατικολογία”.

ΣΥΡΙΖΑ για Κοντοζαμάνη: Επέρριψε με θρασύτητα ευθύνες στους γιατρούς

«Στη χώρα της “ατομικής ευθύνης” τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μην ευθύνονται για τίποτα. Χθες ο κ. Κοντοζαμάνης όταν ρωτήθηκε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, που με βάση καταγγελίες έχουν φτάσει το 80%, επέρριψε με θρασύτητα ευθύνες στους γιατρούς», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Μπροστά στον πανικό για την απώλεια ελέγχου η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς και στην Επιτροπή των ειδικών. Από εκεί που υποκριτικά τους χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους, τώρα ετοιμάζονται να τους καθίσουν στο εδώλιο και να τους ενοχοποιήσουν για τους χιλιάδες θανάτους. Άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία».

Π. Χρηστίδης: Απαράδεκτη η δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη

«Η δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη, ότι ευθύνονται οι γιατροί για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, είναι μία δήλωση εντελώς απαράδεκτη, αδιανόητη, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, εκθέτει ακόμα και σε διώξεις τους ανθρώπους που έχουνε ματώσει στην πρώτη γραμμή και αναφέρομαι στους γιατρούς» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89.

Ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, η έλλειψη κλινών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

«Ο κ. Κοντοζαμάνης, οφείλει να ζητήσει άμεσα συγνώμη προς τους γιατρούς. Δεν χωράει συζήτηση αυτό. Είναι παντελώς άστοχη η συγκεκριμένη δήλωση, προσβάλλει τους υγειονομικούς της χώρας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όταν ο κόσμος αναρωτιέται αν μπροστά μας έχουμε και τρίτο ενδεχόμενο κύμα, διχάζει την κοινωνία σχετικά με τις ευθύνες των γιατρών και νοσηλευτών και γενικότερα κλονίζει την κοινωνία και στρέφεται εναντίον των ανθρώπων που σώζουν ζωές», είπε ο κ. Χρηστίδης.

Κάλεσε την κυβέρνηση, άμεσα να αναπροσαρμόσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το lockdown και στον τρόπο με τον οποίο προχωρά το σχέδιο «Ελευθερία» γύρω από τα ζητήματα των εμβολιασμών.