Το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου ο Ιταλός Πρωθυπουργός  Τζουζέπε Κόντε προέβη σε εκτενή ανάρτηση στο Facebook σχετικά με τα εσωτερικά θέματα της Ιταλίας. Η ανάρτηση, με βαθύ πολιτικό περιεχόμενο, ξεκίνησε σε κλίμα αλληλεγγύη προς τους Ιταλούς οι οποίοι υποφέρουν από τις συνέπειες της πανδημίας.

“Η χώρα περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ολόκληρη η εθνική κοινότητα φαίνεται εξαντλημένη από αυτή τη μακρά περίοδο (εδώ και σχεδόν ένα χρόνο) πανδημίας, η οποία ασκεί πίεση στην οικονομία μας, στην αντοχή της κοινωνίας μας, ακόμη και στην ψυχολογία μας.”

Στην συνέχεια ο Κόντε αναφέρθηκε στην εκστρατεία του εμβολιασμού, τονίζοντας τους θετικούς αριθμούς που καταγράφονται αυτές τις ημέρες.

“Όπως ποτέ άλλοτε αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε, με μέγιστη προσοχή, στην υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδίου. Παρεμπιπτόντως, σήμερα – με περίπου 550.000 εμβολιασμούς – είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν (η Γερμανία μας ακολουθεί με περίπου 500.000). Είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που μας παρηγορεί σε αυτήν την αρχική φάση και που θα πρέπει να μας ωθήσει να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο ώστε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που φαντάζει τόσο περίπλοκη στους επόμενους μήνες.”

Έπειτα αναφέρθηκε στα οικονομικά μέτρα ανακούφισης, με τα οποία η Κυβέρνηση ασχολείται από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

“Όπως ποτέ άλλοτε, έτσι αυτή την στιγμή, θα πρέπει να εργαστούμε για να πάρουμε νέα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από την επόμενη εβδομάδα θα υποβάλουμε στο Συμβούλιο Υπουργών το αίτημα για παρέκκλιση του προϋπολογισμού από το οποίο το Κοινοβούλιο θα κληθεί στη συνέχεια να εκφραστεί, ώστε να είναι σε θέση να εκδώσει ένα νέο διάταγμα ανανέωσης για την ανακούφιση των δυσκολιών ιδίως των οικονομικών φορέων. Περισσότερο από ποτέ απαιτείται μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια για την υλοποίηση ενός σχεδίου αποκατάστασης, το συντομότερο δυνατό, που θα εγγυάται στη χώρα μας την άμεση επανεκκίνηση και μεγαλύτερη αντοχή. Μιλάμε για ένα σχέδιο που δεν ανήκει σε αυτήν την κυβέρνηση ή στις δυνάμεις της πλειοψηφίας που το συνθέτουν, αλλά σε ολόκληρη την Ιταλία. Από αυτήν την άποψη, στη χθεσινή συνάντηση, με όλες τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, συμφωνήσαμε να φέρουμε το νέο επικαιροποιημένο προσχέδιο στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με το Κοινοβούλιο και τους κοινωνικούς εταίρους και μετά να προχωρήσουμε στην σύνταξη του τελικού σχεδίου.”

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η έμμεση αναφορά στις προκλήσεις που δέχεται η Κυβέρνηση από τις κινήσεις του Ρέντζι, ο οποίος είναι μέρος της Κυβερνητικής ομάδας αλλά που πλέον έφτασε σε ρήξη με τον Κόντε.

“Για αυτόν τον λόγο εργάζομαι επίσης για να ενισχύσω τη συνοχή των δυνάμεων της Κυβερνητικής πλειοψηφίας και την σταθερότητα της κυβερνητικής ομάδας. Χωρίς αυτές τις προαπαιτήσεις γίνεται δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι που απαιτούν πλήρη αφοσίωση και οξεία προοπτική. Και δεν επιτρέπουν περισπασμούς, από σεβασμό στους πολίτες και προς τις στιγμές που ζούμε.

Αυτές τις μέρες λαμβάνω πολλές προσκλήσεις, ακόμα και επώνυμες, για να είμαι «υπομονετικός». Αλλά δεν είμαι καθόλου υπομονετικός. Αντιθέτως. Είμαι ανυπόμονος. Επειδή η χώρα υποφέρει και έχουμε μια ιστορική ευκαιρία ώστε να μπορέσουμε να την εκτοξεύσουμε και να την ανοικοδομήσουμε ακόμη καλύτερα από πριν. Έχουμε τόσα πολλά προβλήματα να λύσουμε και τόσες πολλές λύσεις να προσφέρουμε, λύσεις στις οποίες έχουν συνεισφέρει όλες οι δυνάμεις της πλειοψηφίας και τις οποίες πιστεύω ότι είναι έγκυρες και αποτελεσματικές, που ανυπομονώ να ξεπεράσω τις τρέχουσες μαρμαρυγές.”

Ο Πρωθυπουργός Κόντε έκλεισε την ανάρτηση του τονίζοντας την σοβαρότητα της Κυβέρνησής του αλλά και του προσωπικού του έργου. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες αλλά και προς τις αντίθετες πολιτικές δυνάμεις που αυτή την στιγμή δυσκολεύουν το έργο του.

“Αυτές τις μέρες ετοιμάζω μια λίστα προτεραιοτήτων που θα χρησιμεύσουν για να καθοδηγήσουν και να ενισχύσουν τη δράση της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου. Ένα πρόγραμμα που μπορεί να συζητηθεί και να μοιραστεί με όλες τις δυνάμεις της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας.

Από την αρχή της εντολής μου, έχω δεσμευτεί σε όλους τους πολίτες: Θα δουλεύω πάντα για το καλό σας, το κοινό καλό και όχι για το προσωπικό μου όφελος. Μέχρι το τέλος, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκτελέσω αυτό το λεπτό έργο με «πειθαρχία και τιμή», όπως απαιτείται από το Σύνταγμά μας.”

Il Paese sta attraversando un periodo difficilissimo. L’intera comunità nazionale appare sfibrata da questo lungo…

Δημοσιεύτηκε από Giuseppe Conte στις Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2021