Στη σκιά των επιδημιολογικών δεδομένων που διαμορφώνει η αυξημένη κινητικότητα των εορτών ανοίγουν αύριο τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα δοθεί το «πράσινο» φως για να επανέλθουν οι εμπορικές δραστηριότητες.

Ήδη, το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου και παρά τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων που βλέπουν ότι τα καταστήματά τους παραμένουν κλειστά και στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, οι ειδικοί είναι έντονα επιφυλακτικοί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, ενώ αναμένουν αυξημένα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα, συνέπεια της αυξημένης κινητικότητας των εορτών. «Καμπανάκι» προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα 800 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες.

Μάλιστα, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι 290 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, όπου ιδιαίτερα οι περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και τα Δυτικά εμφανίζονται ιδιαίτερα επιβαρυμένες.

Στην ανάγκη να γίνουν λίγα και αργά βήματα έδωσε έμφαση ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, που ανέφερε ότι «το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει ακόμα», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες». «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα», ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σε συνέντευξη του «Δεν βοηθάει να κάνουμε προβλέψεις για το άνοιγμα – Προτεραιότητα η δημόσια υγεία»

Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, με το ζήτημα να αναμένεται να συζητηθεί την άλλη εβδομάδα.

Από την κυβέρνηση το μήνυμα ποτ μεταφέρετε είναι ότι πρέπει να δούμε τη συνέπεια των συνευρέσεων στις γιορτές και αυτό είναι ένας λόγος που έκανε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να προτείνει την παράταση της εβδομάδας, παρότι δεν είναι αυτή που είχε εισηγηθεί την πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές.

Κι αν οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για την περίοδο μετά τις γιορτές, η στάση τους για τους επόμενους μήνες είναι πιο αισιόδοξη, με δεδομένη και την επιχείρηση των εμβολιασμών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει στην ουσία τίποτα απολύτως καθώς ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών αποτελεί πρόβλημα. Αν δεν αυξηθεί κατακόρυφα θα χρειαστούν μήνες μέχρι να ανοίξει με ασφάλεια η αγορά αλλά και ο τουρισμός που θα φέρει ανάσα στην οικονομία.