Η Ελλάδα μέσα στις χώρες με τα πιο ισχυρά διαβατήρια. Μπορεί η πανδημία να έχει μεταβάλλει εντελώς το ταξιδιωτικό τοπίο και ο συνωστισμός στα αεροδρόμια του κόσμου να αποτελεί μακρινή ανάμνηση, όμως κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά: το διαβατήριο της Ιαπωνίας παραμένει στην κορυφή της σχετικής λίστας, καθώς προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη (visa –on- arrival) σε 191 προορισμούς ανά τον κόσμο.

Τη δεύτερη θέση κατέχει η Σιγκαπούρη (με 190 προορισμούς) και στην Τρίτη θέση συγκατοικούν τα διαβατήρια της Νότιας Κορέας και της Γερμανίας (189).

Την κυριαρχία των χωρών της APAC (Ασία – Ειρηνικός) συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία στην 7η θέση με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 185 προορισμούς και η Αυστραλία στην 8η με 184 προορισμούς. Η Ελλάδα μέσα στις χώρες με τα πιο ισχυρά διαβατήρια.

Αναλυτικά η λίστα:

Τα καλύτερα διαβατήρια για το 2021 είναι:

Ιαπωνία (191 προορισμοί)
Σιγκαπούρη (190)
Νότια Κορέα, Γερμανία (189)
Ιταλία, Φινλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο (188)
Δανία, Αυστρία (187)
Σουηδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κάτω Χώρες, Ιρλανδία (186)
Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία (185)
Ελλάδα, Μάλτα, Τσεχία, Αυστραλία (184)
Καναδάς (183)
Ουγγαρία (181)

Τα χειρότερα διαβατήρια
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη σε λιγότερες από 40 χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Βόρεια Κορέα (39 προορισμοί)
Λιβύη, Νεπάλ (38)
Παλαιστινιακά εδάφη (37)
Σομαλία, Υεμένη (33)
Πακιστάν (32) 108. Συρία (29)
Ιράκ (28)
Αφγανιστάν (26)
Η λίστα της Henley & Partner είναι ένας από τους δείκτες που δημιουργήθηκαν από χρηματοοικονομικές εταιρείες για να ταξινομήσουν τα παγκόσμια διαβατήρια ανάλογα με την πρόσβαση που παρέχουν στους πολίτες τους.

Ο δείκτης Henley Passport βασίζεται σε δεδομένα που παρέχονται από τη Διεθνή Αρχή Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και καλύπτει 199 διαβατήρια και 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και πότε τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές της πολιτικής θεωρήσεων.

Ο δείκτης διαβατηρίων της Arton Capital λαμβάνει υπόψη τα διαβατήρια 193 χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών και έξι εδαφών – ROC Ταϊβάν, Μακάο (SAR Κίνα), Χονγκ Κονγκ (SAR Κίνα), Κοσσυφοπέδιο, Παλαιστινιακή επικράτεια και το Βατικανό.

Εξαιρούνται τα εδάφη που προσαρτώνται σε άλλες χώρες. Ο δείκτης του 2021 βάζει τη Γερμανία στην κορυφή, με βαθμολογία χωρίς βίζα / βίζα κατά την άφιξη 134.