«Make America Great Again» είναι το σύνθημα του Τραμπ και των υποστηρικτών του αλλά μάλλον…δεν ξέρουν πως να το κάνουν. Μετά τις «εικόνες ντροπής» με τους υποστηρικτές του Τραμπ να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, υπήρξαν και παραιτήσεις, οι οποίες αριθμούνται τέσσερις μέχρι αυτήν τη στιγμή. Η υπουργός Παιδείας, Μπέτσι ΝτεΒός και η υπουργός Μεταφορών, Ελέιν Τσάο, και οι δύο από την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς και ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης της Γερουσίας και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου.

Οι παραιτήσεις από την κυβέρνηση Τραμπ

Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσι ΝτεΒός, έγινε το δεύτερος μέλος της κυβέρνησης Τραμπ που υπέβαλε την παραίτησή της μετά την εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο. Την είδηση μετέδωσε η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Πριν από την ΝτεΒός, η Ελέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τραμπ και σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, είχε υποβάλλει επίσης την παραίτησή της, εξαιτίας της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Η ΝτεΒός, η αδελφή του Έρικ Πρινς, ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater και μέγα υποστηρικτή του Τραμπ, επικαλέστηκε τη «ρητορική» του προέδρου.

«Είναι αναντίρρητο ότι η ρητορική σας είχε επίπτωση στην κατάσταση» κι αυτό οδήγησε τη ΝτεΒός να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, στηλιτεύει σε δεύτερο πρόσωπο η παραιτηθείσα υπουργός στην επιστολή που απηύθυνε στον Τραμπ, αντίτυπα της οποίας περιήλθαν στην κατοχή αμερικανικών ΜΜΕ.

Από την άλλη, ο ΜακΚόνελ χαρακτήρισε «στάση» την εισβολή στο εμβληματικό κτίριο της αμερικανικής πρωτεύουσας όπου εδρεύει το Κογκρέσο, κρίνοντας ότι «απέτυχε» και παίρνοντας αποστάσεις από τον Τραμπ.

Οι παραιτήσεις από την αστυνομία 

Την παραίτησή του ζήτησε και έλαβε με άμεση ισχύ ο επικεφαλής της αστυνομίας της Γερουσίας, Μάικλ Στένγκερ, μία ημέρα μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο κ. ΜακΚόνελ ανέφερε ότι η υπαρχηγός της υπηρεσίας, η Τζένιφερ Χέμινγουεϊ, θα αναλάβει τον συντονισμό της ασφάλειας της Γερουσίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα «σοβαρά» σφάλματα και οι παραλείψεις που καταγράφηκαν, ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, ο οποίος θα αναλάβει πρόεδρος του σώματος την 20ή Ιανουαρίου, είχε διαμηνύσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι εάν ο κ. ΜακΚόνελ δεν απέπεμπε τον κ. Στένγκερ, θα το έκανε ο ίδιος «την πρώτη ημέρα», κατηγορώντας τον υπεύθυνο για την ασφάλεια της Γερουσίας για παράλειψη καθήκοντος.

Εκτός του Στένγκερ, και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου (US Capitol Police, USCP), ο Στίβεν Σαντ, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, με ισχύ τη 16η Ιανουαρίου. Την παραίτηση του Σαντ απαίτησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Ο τρόπος που έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο προκάλεσε σωρεία επικρίσεων στις ΗΠΑ. Για να απωθηθούν οι οπαδοί του Τραμπ από τον χώρο επενέβησαν δυνάμεις της Εθνοφρουράς. Δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ορισμένοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν παρατήρησε ότι αν στο Καπιτώλιο γινόταν «διαδήλωση (του κινήματος) Black Lives Matter, θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ διαφορετικά» απ’ ότι οι, στην πλειονότητά τους, λευκοί οπαδοί του Τραμπ, προσθέτοντας δηκτικά «ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι αλήθεια και είναι απαράδεκτο».