Ο Μπόρις Τζόνσον ενεργοποιεί το στρατό για να ενισχύσει το σχέδιο εμβολιασμών τη στιγμή που η Βρετανία καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών.

«Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Το NHS θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί 200.000 εμβόλια κάθε μέρα από την επόμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου για γρήγορη άρση του lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Με την κυκλοφορία των εμβολίων να φαντάζει σαν το μοναδικό φως στο βάθος του τούνελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σήμερα τους πολίτες της χώρας του ότι υπάρχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες που βρίσκονται σε προτεραιότητα έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Υποσχέθηκε να προσφέρει σε κάθε κάτοικο οίκου ευγηρίας μια δόση εμβολίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και ανακοίνωσε ένα νέο εθνικό σύστημα online κρατήσεων που ελπίζεται ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει στον εμβολιασμό 13 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα μέσα Φεβρουαρίου, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει έως και 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς την εβδομάδα.

Μόνο 1,5 εκατομμύριο έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση μέχρι στιγμής – που σημαίνει ότι υπάρχουν άλλα 11,5 εκατομμύρια που πρέπει να γίνουν σε 39 ημέρες ή περίπου 300.000 την ημέρα.

«Δύο απλά φάρμακα αρθρίτιδας – tocilizumab και sarilumab – θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των ασθενών με σοβαρή ασθένεια, αφού οι επιστήμονες σήμερα διαπίστωσαν ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου έως και 25%» ανακοίνωσε ο Τζόνσον για όσα άτομα αρρωσταίνουν πριν προλάβουν εμβολιαστούν.

Η υπόσχεση του Τζόνσον για τους εμβολιασμούς ήρθε τη στιγμή που η Βρετανία κατέγραψε 1.162 θανάτους Covid, στη δεύτερη χειρότερη ημέρα της πανδημίας.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι μόνο η 21η Απριλίου είχαν χειρότερο αριθμό θανάτων από ό,τι σήμερα, όταν δηλώθηκαν 1.224 νεκροί.