Ο Τζο Μπάιντεν, εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, επιβεβαίωσε πως ο Μέρικ Γκάρλαντ θα γίνει ο επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τη σκυτάλη παίρνει από τον Μπιλ Μπαρ, τον οποίο η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών είχε χαρακτηρίσει «δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο 68χρονος, Μέρικ Γκάρλαντ, είναι επικεφαλής του εφετείου της Ουάσινγκτον, ενός δικαστηρίου που είναι γνωστό για τη σημασία των φακέλων που εξετάζει.

Το 2006 οι Ρεπουμπλικανοί είχαν μπλοκάρει το διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο, μια θέση που του είχε προσφέρει ο τότε πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Στις 8:30 ώρα Ελλάδας, ο Τζο Μπάιντεν θα παρουσιάσει τον μελλοντικό υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του στο Ουίλμινγκτον, στο Νταλαγουέρ, καθώς και διάφορους άλλους διορισμούς στο υπουργείο.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ θα αντικαταστήσει τον Μπιλ Μπαρ, τον οποίο η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών χαρακτήρισε «δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο μελλοντικός υπουργός, εφόσον ο διορισμός του επιβεβαιωθεί από το Κογκρέσο, θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την ανεξαρτησία του υπουργείου του και να καθησυχάσει ένα μέρος των περίπου 110.000 υπαλλήλων του.

Θα πρέπει επίσης να δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις εις βάθος που έχει υποσχεθεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι ο αγώνας κατά της βίας και του ρατσισμού στις διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας.

Άλλωστε αυτό είχε τεθεί και στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία στα τέλη Μαΐου.

Ο Τζο Μπάιντεν, που ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες ενός πολύ κατασταλτικού ποινικού νόμου το 1994, υποσχέθηκε επίσης να αναπτύξει εναλλακτικές στη φυλάκιση, κυρίως για τους χρήστες ναρκωτικών.