Η υπόθεση Ασάνζ βρίσκεται στη δραματική της κορύφωση, μετά από πολλά χρόνια.

Βασικό στοίχημα των διωκτών του ήταν ο ίδιος να εξοντωθεί ψυχολογικά αλλά και βιολογικά, ώστε (το σημαντικότερο) κανείς να μη διανοηθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Γι αυτό βασικό καθήκον των δημοκρατικών πολιτών σε όλη τη γη είναι να αναπαράγουν αυτό το παράδειγμα, να συντηρούν στη δημόσια ορατότητα τόσο τις αποκαλύψεις του Τζουλιάν, όσο και τις κατάπτυστες μεθοδεύσεις για την εξόντωσή του.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της χθεσινής διαδικτυακής συζήτηση ανάμεσα στο Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και τους Ken Loach, Brian Eno, Roger Waters. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι ο Julian Assange είχε αρνηθεί πρόταση απονομής χάριτος από τον Τράμπ , διότι ο όρος του Αμερικανού Προέδρου ήταν να αποκαλύψει πληροφορίες για την πηγή της διαρροής των e-mail της Χίλαρυ Κλίντον, κάτι που αντιβαίνει στις αρχές και τη φιλοσοφία των Wikileaks!

Από εκεί δανειζόμαστε και τα λόγια από την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στους παρευρισκόμενους, που συνοψίζουν το γιατί η υπόθεση του Ασάνζ μας αφορά όλους.

(πιο εκτενής διατύπωση του σκεπτικού του, σε αυτό το άρθρο).

«πρώτα ήρθαν για τον Τζούλιαν. Μετά θα έρθουν για τους συνοδοιπόρους μας. Μετά για τους φίλους μας. Κατόπιν για τα παιδιά μας. Τέλος, για τους δημοσιογράφους που δεν κινητοποιήθηκαν υπέρ του Τζούλιαν. Έρχονται για κάθε άνθρωπο που αρνήθηκε να υποταχθεί στους ισχυρούς που εγκληματούν εναντίον της ανθρωπότητας στο όνομά μας και χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.

Ο Μάικ Πομπέο, πρώτος διευθυντής της CIA που διόρισε ο Τραμπ και σήμερα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα Wikileaks «μη κυβερνητική εχθρική προς το κράτος υπηρεσία πληροφοριών». Πολύ σωστά. Τα Wikileaks είναι πράγματι μια «μη κυβερνητική εχθρική προς το κράτος υπηρεσία πληροφοριών». Όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα μέσα ενημέρωσης, η κάθε εφημερίδα, το κάθε κανάλι ή ραδιόφωνο.