Τα ποσά για την αποζημίωση ενοικίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων, για τα «κουρεμένα» ενοίκια που έχουν εισπράξει το μήνα Νοέμβριο ξεκινά να καταβάλει σταδιακά το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί στην ΕΡΤ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να δουν τα χρήματα για την αποζημίωση ενοικίου στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την επόμενη εβδομάδα. Αυτές οι πληρωμές θα είναι τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν το μήνα Νοέμβριο και η αποζημίωση θα αφορά το 50% 50% του μισθώματος που δεν εισέπραξαν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, οι απώλειες του μηνός Δεκεμβρίου θα καλυφθούν με τη μορφή αποζημίωσης, μέσα στον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, οι αιτήσεις για τη μείωση ενοικίου κατά 100% το μήνα Ιανουάριο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, εξετάζονται ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μια διαδικασία που θα κρατήσει λίγες εβδομάδες ακόμα. Άφησε να εννοηθεί δε, ότι η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο, όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό στα μέτρα στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως για τον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11/1/2021, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία.

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

Η επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο, ενώ το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Δείτε περισσότερα για τα μέτρα στήριξης στις μικρές επιχειρήσεις παρακάτω

https://radar.gr/article/47009/georgiadis-erchetai-neo-chrimatodotik