Την έξαρση κρουσμάτων λόγω των εορτών φοβούνται οι επιδημιολόγοι, ειδικά μετά τις εικόνες την ημέρα των Θεοφανίων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει εκτός από την άρση του lockdown στις 11 Ιανουαρίου, το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και τη μέθοδο click away στο λιανεμπόριο, που θα επαναλειτουργούσαν την ίδια ημερομηνία.

Μιλώντας στο Σκαϊ, η Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 του μήνα, «αν όμως η επιτροπή έχει άλλα επιδημιολογικά στοιχεία και μας εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα σχολεία, τότε δεν θα ανοίξουν».

Η κ. Πελώνη εξήγησε ότι την τελική εισήγηση θα την κάνουν οι επιστήμονες και μετά θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία. Συνεπώς, όπως εξήγησε δεν υπάρχουν βέβαιες ημερομηνίες.

Όλα είναι υπό αναίρεση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ωρών και των επόμενων ημερών, αλλά και με βάσει τις κρίσεις των επιστημόνων της επιτροπής.

Η τοποθέτηση της κ. Πελώνη, αλλάζει βεβαίως τα δεδομένα που είχαμε μέχρι σήμερα και δείχνει ξεκάθαρα τον προβληματισμό που υπάρχει και στην πολιτική ηγεσία για την πορεία των κρουσμάτων, ειδικά για την επόμενη εβδομάδα.