Διαβάζω συνεχώς δεξιά κι αριστερά για τους περίφημους ξένους επενδυτές που δήθεν φέρνουν φρέσκο χρήμα στην χώρα και εξαγοράζουν επιχειρήσεις για τις εξυγιάνουν και να τις αναβαθμίσουν!
Αυτή ωστόσο είναι η μία οπτική γωνία που θέλουν να την παρουσιάζουν έτσι τα …εξαπτέρυγα! Καθ’ υπαγόρευση κονδυλοφόροι που παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στους fund managers και τους εν Ελλάδι εκπροσώπους τους!

Την αλήθεια όμως θα πρέπει να την πλησιάσουμε και μέσα από άλλη οπτική προσέγγιση.

Και για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, δυστυχώς στην πράξη αποδεικνύεται (και αν προκληθώ θα μιλήσω με διευθύνσεις και ονόματα) ότι οι ξένοι επενδυτές πρώτα από όλα κάνουν χρήση εσωτερικής πληροφόρησης.

Μην έχετε καμία αμφιβολία. Οι ξένοι έρχονται και χτυπάνε πάντα διαβασμένοι!!! Ξέρουν από μέσα και ξέρουν λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά όταν πρόκειται να υποβάλουν οικονομική πρόταση και ταυτόχρονα υπάρχει ανταγωνισμός!

Και αντιλαμβάνεστε από πού έχουν την εσωτερική πληροφόρηση: από τους διαχειριστές! Από λαμόγια με λευκά κολάρα, ορισμένοι από τους οποίους στο παρελθόν ήταν τυχάρπαστοι, μπακάληδες, μανάβηδες, (στην κυριολεξία) που μέσω προσωπικών και κομματικών σχέσεων ανέλαβαν καίριες θέσεις και επιδόθηκαν μεταξύ άλλων στο χαφιεδισμό!

Και πουλώντας εσωτερική πληροφόρηση στους ξένους εις βάρος της εταιρίας, πλουτίζουν και διατηρούν θέσεις και οφίτσια!

Οι περίφημοι λοιπόν ξένοι επενδυτές που ήρθαν στην Ελλάδα και το παίζουν ξαφνικά μάγκες και νταβατζήδες, αγοράζουν τα φιλέτα του κράτους όχι με δικά τους λεφτά ούτε ξένων τραπεζών αλλά με κεφάλαια ελληνικών τραπεζών και μάλιστα με προνομιακούς όρους. Και δυστυχώς οι συστημικοί τραπεζίτες τους χρηματοδοτούν αφειδώς χωρίς να κάνουν τον κόπο να μπουν στον πειρασμό να ρωτήσουν τις ξένες τράπεζες γιατί δεν τους χρηματοδότησαν!

Και μετά περιμένουν οι φουκαράδες οι Έλληνες επιχειρηματίες να δανειοδοτηθούν εν μέσω κρίσης!!! Πάνε τα λεφτά κύριοι, κάνανε φτερά! Τα πήραν οι ξένοι επενδυτές ή οι Έλληνες που παριστάνουν τους ξένους επενδυτές ή ενίοτε κρύβονται από πίσω τους!