Σε ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσαν οι αμερικανικοί δείκτες εν μέσω πρωτοφανούς χάους στο Καπιτώλιο, με τον S&P 500 να καταγράφει μίνι-ράλι της τάξεως του 1,5%. Νέο ρεκόρ για Bitcoin πάνω από τα $36.000.

Στον αντίποδα κατά 1,5% υποχώρησε ο χρυσός καθώς η Wall Street φάνηκε να μην “τσιμπάει” από το σκηνικό πραξικοπήματος μετά και το “άδειασμα” των Ρεπουμπλικανών σε Τραμπ ο οποίος αρνείται να αποδεχθεί τη νίκη των Δημοκρατικών.

“The market doesn’t care about the economy”. Οι μετοχές ενδιαφέρονται μόνο για το φθηνό χρήμα, και το έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια με την πιο ισχυρή αλλά και συνάμα παράλογη (από πλευράς δυσανάλογων αποτιμήσεων-θεμελιωδών) bull market όλων των εποχών. Το ίδιο αποδείχθηκε και σήμερα, καθώς οι ανακοινώσεις της Fed, η οποία θα συνεχίσει τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική με τα επιτόκια στο 0% και τα νέα πακέτα τόνωσης, ήταν αρκετές για να ωθήσουν τους δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά.

Μοναδικός χαμένος ο Nasdaq αφού όπως προβλέπουν πολλοί αναλυτές, οι τεχνολογικές μετοχές θα είναι αυτές που θα χτυπηθούν από το “blue wave” των Δημοκρατικών.

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η εκτόξευση κατά 8% της απόδοσης στο αμερικανικό 10ετές ομόλογο που ξεπέρασε το 1% παρά το ράλι στις μετοχές και τα χαμηλά επιτόκια – ενδεικτικό της περαιτέρω “αποσύνδεσης” της πραγματικής οικονομίας από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Στο επίκεντρο των επενδυτών και οι μετοχές των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών Tencent και Alibaba οι οποίες κατέγραψαν άνοδο παρά το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει τις συναλλαγές με οκτώ κινεζικές εταιρείες εφαρμογών λογισμικού, μεταξύ των οποίων οι WeChat Pay και η Alipay της Ant Group. Το διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την εξουσία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,44% στις 30.829 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,57% στις 3.748 μονάδες, και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,61% στις 12.740 μονάδες.
Ο δείκτης “φόβου” VIX ενισχύθηκε στις 26,06 μονάδες.

Σε διαρκή συρρίκνωση ο κλάδος των υπηρεσιών εξαιτίας των lockdowns

Η οικονομία της ευρωζώνης έδειξε σημάδια βελτίωσης στο τέλος του 2021, θετική προοπτική η οποία τώρα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί εξαιτίας της χρονικής επέκτασης των υγειονομικών μέτρων και των lockdowns και της καταγραφής καθυστερήσεων στην εξέλιξη των μαζικών εμβολιασμών κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Καθώς με αιχμή των κλάδο των υπηρεσιών που πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα προβλέπεται συνολική επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας.Η Γερμανία παρατείνει το lockdown έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ και η Ιταλία αποφάσισε να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα ενώ ακολούθησε και η Γαλλία.

Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε άνοδο τον Δεκέμβριο, με συνεχιζόμενη αύξηση στον τομέα της μεταποίησης να αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πτώση στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με την ανάγνωση μιας έρευνας της IHS Markit.

Μείωση παρατηρείται στις εκτιμήσεις της Fed για το ύψος της ανεργίας

Tη διατήρηση των επιτοκίων στο 0%, το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού το 2021 και τη μείωση του QE εξέτασαν οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες, σύμφωνα με τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves – Fed).Η FOMC κράτησε τον στόχο για τα επιτόκια αναφορά στο εύρος του 0,00%-0,25%.

Επίσης, διατήρησε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων αμετάβλητες (80 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ΗΠΑ και 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενυπόθηκους τίτλους), συνδέοντας τες με την περαιτέρω πρόοδο που σημειώνεται προς την επίτευξη του μέγιστου στόχου για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Συγκεκριμένα, η Fed δεν επέκτεινε τη μέση σταθμισμένη διάρκεια των αγορών της, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν πως το καταλληλότερο διάστημα θα είναι τα μέσα Ιανουαρίου.

Πέρα από τα παραπάνω, αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Μείωση παρατηρείται στις εκτιμήσεις για το ύψος της ανεργίας, ενώ διαπιστώνεται πως ο πληθωρισμός μειώθηκε το 2020 αλλά θα αυξηθεί το 2021 και το 2022.

Πακέτο δημοσιονομικής στήριξης

Οι αξιωματούχοι της Fed προειδοποιούσαν έντονα για την ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων.
Αυτή η αβεβαιότητα είναι πλέον εκτός δρόμου μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Trump στα τέλη Δεκεμβρίου. To σκούπισμα των Δημοκρατικών υπόσχεται και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Tapering

Ορισμένοι αξιωματούχοι -κυρίως ο Kaplan και ο Bostic- έχουν ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση σχετικά με το πότε η Fed ενδέχεται να μειώσει το ποσοστό των αγορών περιουσιακών στοιχείων.
(Σημείωση: η μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων δεν πρέπει να συνδυάζεται με αύξηση επιτόκια, τα οποία αναμένεται επί του παρόντος να διατηρηθούν σε τρέχοντα επίπεδα μέσω του ορίζοντα πρόβλεψης της Fed).

Πληθωρισμός

Ο μέσος πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια των κύκλων οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Fed. Το νέο πλαίσιο της Fed συνεπάγεται ότι ο μέσος πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια των κύκλων οικονομικής ανάπτυξης προτού εξεταστεί αύξηση των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, οι συζητήσεις για το θέμα θα πρέπει να εξεταστούν με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ιδίως επειδή ο πρόεδρος Powell είπε ότι είναι διατεθειμένος να εξετάσει τυχόν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών φέτος.

Του Γιάννη Τσιρογιάννη