Το ντiλ μεταξύ AXA και Generali ήρθε να αποτελέσει την ταφόπλακα του ενός εν δυνάμει ντiλ μεταξύ του κερδοσκοπικού fund CVC και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας ούτως ή άλλως ήταν εδώ και καιρό προβληματισμένη ως προς την υλοποίηση του ντiλ και της αποδοχής της πρότασης του διεθνούς οίκου, γι αυτό άλλωστε είχε μπλοκάρει τις διαδικασίες. Όπως λέει σοφά και η λαϊκή ρήση : «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει»! Μπορεί επομένως εύκολα να ανασύρει κανείς στη μνήμη του διάφορες κωλυσιεργίες υπό τη μορφή αγωγών και διεκδικήσεων από την εθνική Ασφαλιστική που σε κάθε περίπτωση καθιστούσαν δυσχερή τη μεταβίβαση.

Επί του προκειμένου τώρα η πώληση της AXA στην Generalli αντί του ποσού των 168 εκατ. ευρώ, δηλαδή με τίμημα 8,3 φορές τα καθαρά κέρδη τινάζει το ντιλ της εθνικής ασφαλιστικής στον αέρα καθώς με βάσει τους ίδιους πολλαπλασιαστές το 80% της εταιρίας θα έπρεπε να πωληθεί τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ αντί 460 εκατ. ευρώ που έχει προτείνει το CVC. Και το ποσόν αυτό ενδεχομένως θα έπρεπε να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν συνυπολογιστούν οι δείκτες ίδιων κεφαλαίων αλλά και η ηγετική θέση που κατέχει στον χώρο η εθνική ασφαλιστική, τα περιουσιακά της στοιχεία καθώς και τα μερίδια αγοράς!

Υπό αυτό το πρίσμα καλά πληροφορημένες πηγές διαβεβαιώνουν πως ο επικεφαλής της Εθνικής τράπεζας κ. Μυλωνάς φέρεται να επιχειρηματολόγησε στους στενούς συνεργάτες του γιατί δεν θα προχωρήσει το ντίλ με την CVC, σε μία εποχή μάλιστα όπου το ζήτημα της ασυλίας των τραπεζιτών ως προς την απιστία βρίσκεται στον αέρα και υπό την κρίση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, αλλά και ότι πλέον προκρίνεται η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο! Η οποία πέραν των κεφαλαίων που θα εισέλθουν στην εταιρία από την αύξηση θα δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες για την εθνική τράπεζα!