Σπάνιο αλλά ιδιαίτερα σοβαρό σύμπτωμα της νόσου covid-19 είναι η κυάνωση των χειλιών (μπλε χείλη).

Τα περισσότερα συμπτώματα του κορωνοϊού είναι πολύ συνηθισμένα και μάλιστα συγχέονται με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Υπάρχουν όμως και κάποια συμπτώματα που μπορεί να είναι σπάνια όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Μπλε χείλη: μην αγνοήσουμε ένα τέτοιο σύμπτωμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας ασθενής θα μπορούσε να έχει ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα της COVID-19 αν τα χείλη του έπαιρναν μπλε απόχρωση.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαθέτουν μια λίστα με «προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης» για την COVID-19.  Μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων είναι η μπλε απόχρωση στα χείλη.

«Τα μπλε χείλη, φαινόμενο γνωστό και ως κυάνωση (cyanosis), είναι ένα σύμπτωμα COVID-19, που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, επειδή θεωρούνται καθυστερημένο σημάδι στέρησης οξυγόνου». Αυτό επισημαίνει η μεταδιδακτορική φοιτήτρια Jenna Liphart Rhoads στον οργανισμό Nurse Together.

Η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα κάνει τα χείλη κάποιου να πάρουν μπλε απόχρωση. Αυτό πιθανώς είναι το πιο εμφανές σημάδι στέρησης οξυγόνου, επειδή το δέρμα των χειλιών είναι πολύ λεπτό καθιστούν την κυάνωση ορατή.

«Κάποιος με σοβαρή περίπτωση COVID-19 θα μπορούσε να έχει μπλε χείλη εάν η φλεγμονή στους πνεύμονες είναι αρκετή για να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνουν οι πνεύμονες και οι ιστοί στο σώμα» τονίζει η Jenna Liphart Rhoads.

Σύμφωνα με την «The Sun», ο δρ. Hugh Montgomery, σύμβουλος εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο, λέει ότι ένας από τους ασθενείς του με COVID-19, ο οποίος φαινόταν ότι ήταν σε πορεία ανάρρωσης. Ο ασθενής όμως πέθανε μόλις 15 λεπτά μετά την τελευταία φορά που τον εξέτασε ο ίδιος. Αυτό έγινε επειδή φαινόταν μεν καλά, αλλά είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

«Εάν ένα άτομο έχει χαμηλό επίπεδο στο οξυγόνο του αίματος, ώστε να έχουν αρχίσει τα χείλη του να έχουν μπλε απόχρωση, τότε σίγουρα είναι μια σοβαρή περίπτωση COVID-19», προειδοποιεί ο δρ. Rhoads  εξηγώντας τον λόγο που τα μπλε χείλη θεωρούνται σύμπτωμα επείγουσας κατάστασης.